Menu

Solaris dodá 10 elektrobusů do Hamburku

Elektrobus Solaris New Urbino 12 electric v Hamburku. (foto: Solaris Bus & Coach)
Elektrobus Solaris New Urbino 12 electric v Hamburku. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 05. 2018 15:55
Redakce
1 minuta čtení

Významný kontrakt na nové elektrobusy uzavřel Solaris Bus & Coach v Německu. Dopravci Hamburger HOCHBAHN by měl dodat celkem 10 nových elektrobusů Solaris Urbino 12 electric.

Elektrobus Solaris New Urbino 12 electric v Hamburku. (foto: Solaris Bus & Coach)

První dvě vozidla mají být podle smlouvy dodána ještě letos na podzim, další zamíří do města v září 2019. Od roku 2020 by měly být všechny nově pořizované autobusy v Hamburku řešeny výhradně jako elektrobusy. To je jistě velmi ambiciózní plán a bude zajímavé sledovat jeho realizaci. Podobné cíle si sice stanovila nedávno i další německá města, většina je ale k rychlému prosazování bateriových vozů přece jen zdrženlivější (včetně hlavního města Berlína). Navíc se v poslední době začínají objevovat studie, které poukazují na pochybný ekologický přínos elektrobusů.  

Vozidla pro Hamburk by měla být 12m a pojmout 70 cestujících, z toho 25 sedících. Nabíjení má probíhat pouze v garážích dopravce, což znamená, že bude používán princip pomalého (nočního) nabíjení (Overnight Charging). Kapacita elektrické energie uložené v bateriích bude 240 kWh. Topení elektricky poháněno nebude. Elektromotory budou situovány v nábojích kol hnací nápravy.

První autobusy dodal Solaris do Hamburku již v roce 2006. Dnes je zde provozováno celkem 30 vozidel, z toho 5 elektrobusů (2 jsou navíc vybaveny i palivovými články).

Libor Hinčica

Podobné články