Menu

Alstom odeslal první tramvaj do Kataru

Design tramvají pro Lusail na vizualizaci výrobce. (zdroj: Alstom)
Design tramvají pro Lusail na vizualizaci výrobce. (zdroj: Alstom)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 02. 2018 18:53
Redakce
1 minuta čtení

V emirátu Katar na jihozápadě Perského zálivu vzniká druhý tramvajový provoz. Po hlavním městě Dauhá se koleje objeví nedaleko metropole i v ulicích města Lusail. To je město značně netypické, protože vzniklo zcela nově na zelené louce (resp. písčité poušti) a průběžně se staví. Očekává se, že po dokončení v něm najde domov okolo 260.000 obyvatel.

Design tramvají pro Lusail na vizualizaci výrobce. (zdroj: Alstom)

Vítězem výběrového řízení na dodávku vozidel se stal Alstom, který byl součástí konsorcia LRTC, jež celou stavbu tramvajové sít na klíč realizuje. Celkem by měly vzniknout 4 tramvajové linky o délce 22 km, z nichž 10 km bude vedeno v podzemí. Na trasách bude celkem 28 zastávek.

První z vyrobených vozů Alstom Citadis byl dokončen v závěru loňského roku v továrně La Rochelle ve Francii, kde absolvoval veškeré zkušební jízdy. Po dokončení zkoušek byl první z vozů odeslán z výrobního závodu dne 21. 2. 2018 směrem do španělské Barcelony, odkud bude náklad pokračovat lodí do Dauhá, kde se očekává příjezd v průběhu března 2018.

A zde již vidíme první dokončený vůz. (foto: Alstom)

Celkem by měl francouzský výrobce dodat pro nové město 28 vozů Citadis. Mimoto se francouzský gigant podílí na dodávkách infrastruktury, zejména napájení (trolejového vedení, měníren) a zabezpečovacího zařízení. Kromě troleje bude použito také napájení ze střední kolejnice (systém APS).  

Každá z tramvají pro Lusail je dlouhá 33 m a zvládne převézt až 207 cestujících. Vozidla jsou vybavena dvěma vozovými třídami, označenými jako základní a rodinná třída.  

Libor Hinčica

Podobné články