Menu

Solaris dodá 21 elektrobusů do Poznaně

Vizualizace vozidla pro Poznaň ve 12m provedení. (foto: Solaris Bus & Coach)
Vizualizace vozidla pro Poznaň ve 12m provedení. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
14. 12. 2018 17:15
Redakce
1 minuta čtení

Výrobce autobusů Solaris Bus & Coach uspěl v dalším velkém kontraktu na dodávku svých elektrobusů. Celkem 21 vozů by měl dodat do konce února roku 2020 do Poznaně. Vozidla mají být vybavena bateriemi v provedení „High Power“, což znamená že by se mělo jednat o lithium-iontové baterie na bázi článků LTO, které zvládají velké nabíjecí a vybíjecí proudy.

Vizualizace vozidla pro Poznaň ve 12m provedení. (foto: Solaris Bus & Coach)

K nabíjení by se měl používat pantograf na střeše vozidla, k pomalému nabíjení bude k dispozici klasický konektor. Z 21 vozů má být 15 řešeno jako článkové elektrobusy, zbylých 6 bude v sólo provedení. Hodnota zakázky je více než 70 mil. zlotých, tedy více než 420 mil. Kč.

12m elektrobusy budou mít baterie o kapacitě elektrické energie 116 kWh, u kloubových se bude jednat o 174 kWh. Konektory pro pomalé nabíjení budou umístěny na obou stranách vozidla, aby bylo usnadněné nabíjení vozů a jejich parkování v garážích. Prim během dne ale bude hrát nabíjení rychlé zajištěné pomocí pantografu, jež se spojí s rychlonabíjecí stanicí. Takové stanice by měly vzniknout v Poznani dvě (vždy pro dva elektrobusy), a sice na autobusovém nádraží Garbary a na konečné Sobieski. Sběrač by měl teoreticky zvládnout nabíjecí výkon až 560 kW. Díky tomu bude možné nabít vozidla v řádech minut. Na střechách autobusů budou navíc instalovány také solární panely, což by mělo přinést úsporu paliva. Výsledky těchto solárních panelů jsou ale v provozu velmi nízké a reálný dopad na snížení spotřeby vlastně nemají, jde ale o líbivý prvek, jenž se dá prodat marketingově.   

Elektrobusy budou pochopitelně klimatizovány, chybět nebudou USB nabíječky pro cestující, moderní informační systém, či systém automatického počítání cestujících.  

Libor Hinčica

Podobné články