Menu

První elektrobusy Solaris pro Lotyšsko

Elektrobus Solaris Urbino 8,9 LE electric na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Elektrobus Solaris Urbino 8,9 LE electric na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
28. 11. 2018 19:19
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Solaris Bus & Coach dodá první elektrobusy do Lotyšska. Jde zároveň o první úspěch s elektrobusy polského výrobce v Pobaltí. Celkem dva elektrobusy v provedení midibusu by mělo odebrat město Jūrmala.

Elektrobus Solaris Urbino 8,9 LE electric na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)

Jūrmala se nachází asi 25 km západně od hlavního města Rigy a je největším lázeňským městem v Lotyšsku, které bylo velmi populární za éry Sovětského svazu a v posledních letech se znovu začíná do pozornosti cestovatelů dostávat. Město je nezvyklé i svým tvarem. Vzniklo totiž sloučením 16 původně samostatných obcí podél úzkého pobřežního pásu, takže i když šířka města je malá, na délku má cca 32 km. Veřejnou dopravu ve městě zajišťují autobusy, a také příměstská železnice, jejíž trať vede podél pobřeží a vlaky zastavují v jednotlivých dříve samostatných obcích (samotný název Jūrmala není ani použit).

V příštím roce se k dieselovým autobusům přidají také první dva elektrobusy. Do Lotyšska by měly být dodány ve třetím čtvrtletí roku 2019. Konkrétně zde mají zamířit dva vozy Solaris Urbino 8,9 LE. Vozy budou vybaveny bateriemi s kapacitou elektrické energie 160 kWh. Pohon bude zajišťovat jeden elektromotor. Součástí výbavy bude také klimatizace salónu cestujících, vyhřívaná zpětná zrcátka, alkoholový zámek (detekuje alkohol v dechu řidiče), anebo trojice USB nabíječek. V interiéru bude použita podlaha v dekoru dřeva, která má zdůrazňovat ekologickou povahu vozidel. Jūrmala už elektrobus od Solarisu provozovala, konkrétně v loňském roce testovala jeden vůz Urbino 12 electric. Nyní se ale rozhodla pro pořízení vozů kratší délkové kategorie.

Libor Hinčica

Podobné články