Menu

První nová souprava metra pro Dubaj dodána

První vagón metra Metropolis pro Dubaj během manipulace v depu RTA. (foto: Alstom)
První vagón metra Metropolis pro Dubaj během manipulace v depu RTA. (foto: Alstom)
Stáhnout PDF
Nezařazené
12. 11. 2018 18:40
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Alstom dodala do Dubaje dopravci RTA první z 50 objednaných souprav metra Metropolis, které mají být nasazeny na existující trasy metra (zelená a červená trasa). Výroba jednotek probíhá v závodě Alstomu v Polsku, odkud se jednotlivé vagóny přepravují do německého přístavu Bremerhaven a po moři putují do Dubaje. První vlak nyní čekají zkoušky v areálu depa dopravce.  

První vagón metra Metropolis pro Dubaj během manipulace v depu RTA. (foto: Alstom)

Alstom uspěl ve výběrovém řízení na dodávku 50 souprav metra v roce 2016, a to v rámci konsorcia ExpoLink, které kromě Alstomu zahrnovalo ještě společnosti ACCIONA a Gulermak. Součástí kontraktu bylo kromě dodání nových vlaků také prodloužení stávající červené linky metra a modernizace stávající trasy. Náklady na projekt byly vyčísleny na 2,6 miliardy €, přičemž provoz by měl být zahájen v roce 2020 – před světovou výstavou EXPO.

Soupravy Metropolis pro Dubaj mají délku 85,5 m a jsou tvořeny 5 vozy. Každá z jednotek dokáže pojmout až 700 pasažérů (při 4 os/m2). Alstom už prodal více než 5.500 vozů metra z rodiny Metropolis. Provozovány jsou ve 25 městech, včetně Sydney, Barcelony, Amsterdamu, Panamy, či Singapuru.

Libor Hinčica

Podobné články