Menu

Parciální trolejbusy Trolza v Rosariu zahájily provoz

Jeden z 12 trolejbusů Trolza-5265
Jeden z 12 trolejbusů Trolza-5265
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 08. 2017 06:06
Redakce
1 minuta čtení

V dubnu t. r. jsme informovali o příchodu parciálních trolejbusů Trolza-5265 „Megapolis“ do argentinského Rosaria. Nyní se jen telegraficky ohlédneme za jejich nasazením do provozu.

Jeden z 12 trolejbusů Trolza-5265

Ačkoli byly všechny nové trolejbusy v počtu 12 ks přítomny v Rosariu již v květnu 2017, kvůli zkouškám a zdlouhavému celnímu řízení se do provozu nasadily o něco později, než se původně předpokládalo. Nicméně čekání se vyplatilo, protože 13. července 2017 se nové vozy staly předmětem nemalé slavnostní inaugurace nové, resp. resuscitované linky Q. Ta, jak jsme psali, je částečně řešená jako nezatrolejovaná, čímž stávající trolejbusové trolejové vedení prakticky nedoznalo žádného rozšíření, zato se však dočkalo částečně obnovy.

Zde vidíme trolejbus se sklopenými sběrači.  (zdroj: Trolebuses Rosarinos)

Slavnostního otevření se nezúčastnil žádný ze zástupců federální vlády, což ovšem není překvapení, protože rozvoj trolejbusové dopravy není v jejích prioritách. Nové trolejbusy se však setkaly s vysokým mediálním zájmem. Hodí se připomenout, že Rosario mělo kdysi několik trolejbusových linek, mezi nimiž figurovala i linka Q, ale do dnešních dnů se podařilo zachovat jen jednu, označenou písmenem K. „Vracíme se k elektrické dopravě, protože je to tendence, ke které směřují rozvinuté země,“ uvedl Miguel Lifschitz, guvernér provincie Santa Fe.

Snímek z inaugurace. (foto: Gobierno de Santa Fe)

Rosario plánuje zřízení dalších trolejbusových linek, tentokrát však už primárně s klasickým trolejovým vedením. Na cestování linkou Q se můžete podívat například zde či zde.

Trolej v ulicích města prošla částečnou obnovou. (zdroj: Municipalidad de Rosario) Nový trolejbus nedaleko od středu města. (foto: Trolebuses Rosarinos)

Text: Vít Hinčica

Poděkování: Trolebuses Rosarinos

Podobné články