Menu

SOR dodá 12 elektrobusů skupině 3ČSAD

Elektrobusy SOR EBN 9,5 provozuje i Arriva City v rámci obsluhy tzv. BB Centra v Praze. (foto: Libor Hinčica)
Elektrobusy SOR EBN 9,5 provozuje i Arriva City v rámci obsluhy tzv. BB Centra v Praze. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
03. 08. 2017 15:23
Redakce
1 minuta čtení

Ve velké zakázce na dodávku elektrobusů uspěla společnost SOR Libchavy. Do čtveřice moravských a slezských měst dodá celkem 12 elektrobusů. Jejich odběratelem bude skupina 3ČSAD, pod níž spadají společnosti ČSAD Havířov, ČSAD Karviná a ČSAD Frýdek-Místek.

Elektrobusy SOR EBN 9,5 provozuje i Arriva City v rámci obsluhy tzv. BB Centra v Praze. (foto: Libor Hinčica)

6 elektrobusů má být dodáno v provedení SOR EBN 9,5, dalších 6 ve verzi SOR EBN 11. Nejvíce vozů mají do provozu zařadit Hranice. Ty mají ještě do října letošního roku obdržet 6 elektrobusů (EBN 9,5), které mají být slavnostně uvedeny do provozu dne 26. 10. 2017. Zbylých šest vozů (EBN 11) má být dodáno nejpozději do srpna 2018. Tři elektrobusy zamíří do Havířova, dva do Frýdku-Místku a jeden do Karviné. Všechny elektrobusy budou uzpůsobeny pro tzv. pomalé nabíjení (Overnight Charging). Nabíjení by mělo zabrat zhruba 6 hodin.

Nákup elektrobusů je realizován za využití dotací z programů IROP (Integrovaný regionální operační program) a ITI (Integrovaná teritoriální investice), jež jsou oba součástí fondů EU. Kromě elektrobusů bude z těchto programů financován také nákup nových plynových autobusů. Z programu IROP se konkrétně financuje zmíněných šest elektrobusů pro MHD Hranice a 2 autobusy na CNG pro Frýdek-Místek. Celková výše poskytnuté dotace je takřka 80,4 mil. Kč. Zbylé elektrobusy budou financovány z programu ITI, přičemž kromě nich bude pořízeno ještě 8 CNG autobusů pro Havířov, 7 plynových vozů pro Karvinou a 2 plynové autobusy pro MHD v Orlové.   

Libor Hinčica

Podobné články