Menu

Moderus Gamma v provozu s cestujícími

Prototyp tramvaje Moderus Gamma ev. č. 500 v ulicích Poznaně. (foto: Modertrans)
Prototyp tramvaje Moderus Gamma ev. č. 500 v ulicích Poznaně. (foto: Modertrans)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 05. 2017 09:30
Redakce
1 minuta čtení

Prototyp nové polské nízkopodlažní tramvaje od společnosti Modertrans Poznań známý jako Moderus Gamma byl nasazen do ostrého provozu s cestujícími.

Prototyp tramvaje Moderus Gamma ev. č. 500 v ulicích Poznaně. (foto: Modertrans)

Polská společnost, která se až do loňského roku soustředila především na modernizace starších tramvají Konstal a na výrobu nových vozidel, jež z koncepce legendárních Konstalů 105Na vycházely, představila v listopadu 2016 prototyp své nové 100% nízkopodlažní tramvaje Moderus Gamma. S vozidlem se současně Modertrans přihlásil do výběrového řízení na nové tramvaje pro Poznaň, které vyhrál, takže je jasné, že Moderus Gamma nezůstane jediným vozem svého druhu. Poznaň si objednala 30 vozů v jednosměrném a 20 v obousměrném provedení.

Prototypové vozidlo mezitím absolvovalo zkušební jízdy bez cestujících v síti MPK Poznań. Testování tramvaje se v polovině května 2017 posunulo do další části, kdy vozidlo označené ev. č. 500 začalo převážet první cestující. Od 15. 5. 2017 je vůz k vidění na linkách čísel 12 (Os. Sobieskiego –Starołęka) a 16 (Os. Sobieskiego – Franowo).

Prototyp je vyhotoven v modrém laku a již po svém představení zaujal odvážným designem, který se dočkal na jaře 2017 i ocenění na poznaňském veletrhu, kde tramvaj obdržela ocenění TOP DESIGN 2017 v kategorii „automobilů a prostředků veřejné dopravy“.

Podobné články