Menu

Srbské autobusy v ČR

Autobusy Feniksbus FBI T (resp. FBI 83 T) pro hasičské záchranné útvary v areálu společnosti KAR group, s.r.o., která vozidla do ČR přivezla a předala je zákazníkovi. (foto: Miroslav Halász)
Autobusy Feniksbus FBI T (resp. FBI 83 T) pro hasičské záchranné útvary v areálu společnosti KAR group, s.r.o., která vozidla do ČR přivezla a předala je zákazníkovi. (foto: Miroslav Halász)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 05. 2017 13:12
Redakce
1 minuta čtení

Od počátku roku se na českých silnicích objevilo několik autobusů srbského výrobce Feniksbus. Ten se soustředí na produkci malých autobusů postavených na podvozcích Iveco Daily. Aktuálně vyráběná řada minibusů je pojmenována jako Feniksbus FBI. K tomuto označení se přidávají další písmena, která blíže upřesňují, o jakou verzi se jedná.

Autobusy Feniksbus FBI T (resp. FBI 83 T) pro hasičské záchranné útvary v areálu společnosti KAR group, s.r.o., která vozidla do ČR přivezla a předala je zákazníkovi. (foto: Miroslav Halász)

Do České republiky byly od počátku roku přivezeny 3 různé verze, a sice FBI M, FBI P-LE a FBI T. První z těchto modelů představuje městskou verzi, druhý pak odvozenou příměstskou verzi s nízkopodlažní částí. Oba modely jsou prozatím v ČR zastoupeny po jednom kuse. Na začátku roku 2017 si je převzala společnost BusLine, přičemž příměstská verze se objevuje na spojích MHD v Harrachově, městská je vypravována z garáží dopravce v Jablonci nad Nisou na linku č. 126 spojující Janov a Hrabětice.

Příměstská verze Feniksbus FBI P-LE na lince MHD v Harrachově. (foto: Martin Beneš)

Kromě této dvojice byly do ČR přivezeny společností KAR group, a.s. také tři autobusy ve verzi FBI T (zájezdová verze), které ale byly vyhotoveny ve zvláštním provedení pro potřeby hasičských záchranných útvarů z Hlučína, Jihlavy a Zbirohu. Všechny tři autobusy jsou identické, od základního provedení FBI T se ale liší vnějším provedením (netradičním zbarvením, výstražnými majáky atp.) i vnitřní výbavou (větší rozteče sedadel, kuchyňka atp.). K předání minibusů do služeb hasičů došlo dne 27. 4. 2017 v Hlučíně.

Zadní pohled na příměstský částečně nízkopodlažní vůz FBI P-LE. (foto: Martin Beneš)

Podrobně se budeme minibusům Feniksbus v ČR věnovat v čísle 2/2017 tištěného časopisu, jehož vydání je plánováno na konci května.

Podobné články