Menu

Elektrobusy Škoda Perun v Třinci

Jeden z prvních elektrobusů Škoda Perun v Třinci. (foto: Arriva)
Jeden z prvních elektrobusů Škoda Perun v Třinci. (foto: Arriva)
Stáhnout PDF
Nezařazené
23. 02. 2017 09:00
Redakce
1 minuta čtení

Třinec se dočkal svých prvních elektrobusů. Ve středu 15. 2. 2017 byly do města přepraveny z výrobního závodu Škody Electric v Plzni první dva vozy, v dalších dnech pak následovaly další vozidla. Celkem má být do provozu třinecké MHD nasazeno 10 těchto elektrobusů.

Jeden z prvních elektrobusů Škoda Perun v Třinci. (foto: Arriva)

Ve výběrovém řízení na vozidla, jež mají přinést výrazné zlepšení úrovně veřejné dopravy ve městě (a to nejen s ohledem na tichý a lokálně bezemisní provoz), vyhrála společnost Škoda Electric v létě 2016 se svým modelem Škoda Perun HE, který je stavěn za využití karoserie vozidel Solaris Urbino electric. V tomto případě se jedná již o vozy, jež svým provedením odpovídají tzv. New Urbinu (Novému Urbinu). Vozy jsou svou konfigurací pohonu (zejména baterií) určeny primárně pro provoz na trasách s delším kilometrickým proběhem a nabíjením menšími nabíjecími proudy. 

Elektrobusy nahradí na linkách MHD v Třinci nejstarší autobusy značek Karosa a SOR. Na financování nových vozů se významně podílí také Evropské unie v rámci programu IROP. Dne 9. 3. 2017 by se mělo konat v rámci Dne elektromobility slavnostní představení všech vozidel v Třinci. Následně by mělo dojít k jejich zařazení do provozu na linky MHD.

Podobné články