Menu

První tramvaj pro hlavní město Austrálie

Tři články tramvaje CAF Urbos 3 vjíždějí na australskou pevninu v přístavu Port Kembla. (zdroj: Transport Camberra)
Tři články tramvaje CAF Urbos 3 vjíždějí na australskou pevninu v přístavu Port Kembla. (zdroj: Transport Camberra)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 12. 2017 09:54
Redakce
1 minuta čtení

Canberra, hlavní město Austrálie, které bylo založeno v roce 1908, obdržela svou první tramvaj, jež do města připutovala až ze španělské Zaragozy.

Tři články tramvaje CAF Urbos 3 vjíždějí na australskou pevninu v přístavu Port Kembla. (zdroj: Transport Camberra)

Canberra na rozdíl od řady dalších australských měst nikdy tramvajovou dopravu neměla, ačkoli v době jejího založení se s vybudováním kolejové dopravy počítalo. Nakonec se však mladičká metropole musela spolehnout jen na služby autobusů. Od konce 80. let 20. století se ale začalo hovořit o tom, že by se ve městě mohla kolejová doprava objevit. V následujících cca 20 letech vznikaly různé varianty a návrhy řešení tratí, avšak žádný z nich se realizace nedočkal. Teprve v roce 2012 nastal zlom, když se na vybudování tramvají shodla nová koalice ve vedení města. O dva roky později podpořil záměr i stát (což znamenalo mj. poskytnutí finančních prostředků na spolufinancování záměru) a v roce 2016 již bylo vybráno konsorcium zodpovědné za vybudování a provoz tramvajové tratě. Samotná stavba pak byla zahájena v červenci 2016.

První dotyk s kolejemi ve vozovně. (zdroj: Transport Camberra)

V provozu má být jedna 12 km dlouhá linka s 13 zastávkami, která by měla být spuštěna v srpnu 2018. Jízdní doba by měla být cca 24 minut, ve špičkách se počítá s 6 minutovým intervalem, mimo špičku poté s 10minutovým, anebo 15minutovým.

Pro provoz bylo objednáno celkem 14 tramvají španělského výrobce CAF, konkrétně typu CAF Urbos 3. Vozidla mají mít délku 33 metrů, disponovat WiFi připojením pro cestující, klimatizací či stojany na jízdní kola. Každý z vozů má pojmout až 207 cestujících (z toho 66 sedících) a má mít vyhrazen dvě místa pro invalidní vozíky. První vůz byl odeslán ze Španělska po moři v říjnu 2017 a v prosinci dorazil do přístavu Port Kembla. Tramvaj byla při vykládce rozdělena na dvě části a na souši následně spojena do ucelené jednotky, načež se po silnici vydala dne 13. 12. 2017 cca ve 2 hodiny ráno do Canberry, kde došlo k vykládce v prostorách budoucí vozovny v části Mitchell.

Libor Hinčica

Podobné články