Menu

Do Lucemburska se vrátily tramvaje

Tramvaj CAF Urbos 3 v Lucemburku. (zdroj: Wikipedia.org)
Tramvaj CAF Urbos 3 v Lucemburku. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
16. 12. 2017 17:00
Redakce
1 minuta čtení

Dne 10. 12. 2017 byl slavnostně zahájen provoz na nové tramvajové trati v Lucemburku, hlavním městě Velkovévodství lucemburského. Ve městě, jež má okolo 103.000 obyvatel, v minulosti tramvaje již jezdily, a to v letech 1875–1963. Na návrat tramvají tak město čekalo 54 let.

Tramvaj CAF Urbos 3 v Lucemburku. (zdroj: Wikipedia.org)

V Lucemburku byla naplánována jedna páteřní trať vedená skrz město o délce 16 km, přičemž na trase má být celkem 24 zastávek. Výstavba byla zahájena v lednu 2015, první metry kolejí pak byly položeny v červenci 2016 a takřka přesně o rok později bylo možné zahájit již první zkušební jízdy nově dodaných vozidel CAF Urbos 3 ze Španělska.

Pohled do interiéru vozidla CAF Urbos 3 pro Lucemburk. (zdroj: Wikipedia.org)

Výstavba tramvajové trati byla rozdělena na etapy. Ta první, jež byla dána do provozu 10. 12. 2017, zahrnuje celkem 8 zastávek na 8km úseku vedeném mezi konečnými LUXEXPO a Pafendall-Rout-Bréck v městské části Kirchberg. Zde je zajištěn přestup na další nový kolejový dopravní prostředek ve městě – dvoukolejnou lanovou dráhu, která spojuje konečnou tramvaje a nově vybudovanou vlakovou zastávku, přičemž délka trati lanovky je cca 200 metrů a jízdní doba je 63 sekund. Lanovka překonává převýšení 19,7 %.

Letáček k zahájení provozu tramvají ve městě. (zdroj: LUXTRAM)

Na nově otevřené tramvajové trati je interval 6 minut v pracovní dny, 10 minut o sobotách a 15 minut o nedělích a svátcích. Pro provoz bylo dodáno 21 vozů CAF Urbos 3, jež jsou mj. vybaveny superkondenzátory, jež by měly v budoucnu sloužit pro jízdu vozidel na úseku bez trolejového vedení. Ten však vznikne až v rámci další etapy. Ta by měla být uvedena do provozu v roce 2020, poslední třetí etapa pak v roce 2021.

Zahájení tramvajové dopravy i provozu první lucemburské lanové dráhy bylo pro město velkou událostí. Navzdory nízkým teplotám a sněžení přilákaly tramvaje davy lidí, kteří se chtěli novým dopravním prostředkem poprvé svézt. Na slavnostním otevření nechyběli ani nejvyšší představitelé státu – velkovévoda Jindřich I. Lucemburský, jeho žena, předseda vlády a řada dalších významných hostů. Až do 31. 1. 2018 by mělo být cestování tramvajemi i lanovkou zdarma.

Libor Hinčica    

Současný průběh trasy LUXTRAM. (zdroj: LUXTRAM)

Podobné články