Menu

Vychází číslo 4/2017 časopisu Československý Dopravák

Titulní strana časopisu číslo 4/2017. Obsah zde.
Titulní strana časopisu číslo 4/2017. Obsah zde.
Stáhnout PDF
Nezařazené
13. 11. 2017 07:23
Redakce
1 minuta čtení

Titulní strana časopisu číslo 4/2017. Obsah zde.

Postupně od 10. 11. 2017 se do prodeje dostává letošní čtvrté číslo časopisu Československý Dopravák. To má tentokrát celkem 108 stran.

Dočíst se v něm mohou čtenáři například o prvních trolejbusech v provedení Nového Trollina pro Žilinu, prodloužení vídeňského metra linky U1, nebo konci autobusů Karosa řady 900 v Olomouci. Obsáhlý příspěvek se věnuje nákupu tříčlánkových trolejbusů pro rakouský Linec (Linz). Tento článek popisuje nejen samotná nová vozidla o délce cca 24 m, ale i složitou cestu k jejich pořízení, která byla na svém počátku provázena úvahami o možném zrušení trolejbusového systému v hlavním městě Horních Rakous.

Další obsáhlý článek se věnuje například nákupu nových tramvají pro Moskvu. Ta zažívá obrovskou obnovu vozového parku vozidly typu 71-931M, které si objednala v počtu 300 kusů. Jen v letošním roce bylo těchto tramvají předáno provozovateli rovných 100. Článek přibližuje vznik této modelové řady vozidel, ale i podivný vzestup jejich výrobce na úkor tradičního dodavatele tramvají v Rusku – podniku UKVZ.

O Rusku pojednává i článek o rychlých tramvajích pro Petrohrad. Zajímavý systém několika linek s novými vozidly vzniká díky soukromým společnostem, které získaly licence na výstavbu a provozování tratí v Krasnogvardějském rajónu na dobu 30 let.

Do východní Evropy přivede čtenáře i článek o modernizacích českých (resp. československých) tramvají v estonském Tallinnu. U autobusů můžeme zmínit zejména příspěvek o společnosti SOR Libchavy a vývoji její řady SOR NS. Zajímavý může být pro čtenáře i článek o jediném vyrobeném voze Urbanway Electric Hybrid od Iveca, který byl krátce zkoušen ve francouzském Lyonu.

Obsáhlý příspěvek je věnován trolejbusům Van Hool Exqui.City 24T pro rakouský Linec. (foto: LINZ AG)

Část „Urbanismus“ tentokrát zavede čtenáře do Prahy – publikován je zde příspěvek o plánovaném rozvoji sítě tramvají v Praze. Historická sekce poté přinese již dříve avizovaný článek o používání pouličních drah obyvateli židovské víry v Ostravě v období 2. světové války.

Prodej časopisu byl zahájen tradičně nejprve v Praze, v týdnu od 13. 11. 2017 by se měl pak časopis dostat k předplatitelům a do dalších prodejen.

Libor Hinčica

Podobné články