Menu

Elektrobus budou mít i v Krnově. Provozovat jej bude Arriva

Dvojici dieselových autobusů pro linky MHD v Krnově si Arriva již v Ivecu převzala. Na snímku jsou vozy Crossway LE a Urbanway ještě bez polepů, v nichž by se měly představit na krnovském náměstí. (foto: Miroslav Halász)
Dvojici dieselových autobusů pro linky MHD v Krnově si Arriva již v Ivecu převzala. Na snímku jsou vozy Crossway LE a Urbanway ještě bez polepů, v nichž by se měly představit na krnovském náměstí. (foto: Miroslav Halász)
Stáhnout PDF
Nezařazené
12. 01. 2017 09:47
Redakce
1 minuta čtení

Obnovy vozového parku se dočká městská hromadná doprava v Krnově. Její provoz bude v období let 2017–2021 opět zajišťovat Arriva Morava. Rozhodli o tom radní města, kteří v prosinci podepsali s dopravcem novou smlouvu, která počítá s tím, že Arriva ujede na linkách MHD okolo 280 000 km ročně, přičemž město by mělo provoz dotovat částkou ve výši 9,5 mil. Kč.  

Dvojici dieselových autobusů pro linky MHD v Krnově si Arriva již v Ivecu převzala. Na snímku jsou vozy Crossway LE a Urbanway ještě bez polepů, v nichž by se měly představit na krnovském náměstí. (foto: Miroslav Halász)

MHD v Krnově je tvořena šesti linkami MHD. Město vyjednávalo s dopravcem o provozu MHD na další léta několik měsíců. „Rozhodovali jsme se mezi smlouvou na pět nebo na deset let. Desetiletá smlouva sice byla pro město finančně výhodnější, když bychom platili o 260 tisíc korun ročně méně, ale nechtěli jsme zatížit příští vedení města tak dlouhým závazkem. Podařilo se nám však sjednat řadu benefitů,“ uvedla starostka Jana Koukolová Petrová.

Uzavřením smlouvy se městu například otevřel prostor pro dohodu o poskytnutí slevy v ceníku příležitostné osobní dopravy pro krnovské sportovní a mládežnické organizace a kluby. „Dále jednáme o tom, aby společnost na základě našich požadavků a specifikací provozovala za výhodnou cenu od 10 do 25 korun přepravní služby pro seniory – Senior taxi, a máme přislíbeno, že ve všech autobusech MHD bude možné platit jednotlivé jízdné bezkontaktní bankovní kartou,“ dodala starostka.

Dopravce se rovněž zavázal, že v roce 2017 obmění vozový park. Pro MHD pořídil dva nové nízkopodlažní autobusy, a sice jeden vůz Crossway LE a jeden vůz Urbanway 12m. Novinkou bude také elektrobus, který by měl být nasazován na páteřní linku č. 801. V tomto případě půjde o vůz SOR EBN 10,5, který byl používán výrobcem v uplynulých letech jako prezentační vozidlo (nejde tedy o zcela nový vůz). Před předním do Krnova byl nicméně elektrobus ve výrobním závodě ještě upraven dle požadavků dopravce. Předání trojice nových vozidel se uskuteční dne 18. 1. 2017 na krnovském Hlavním náměstí od 13:00.

Arriva provozuje dva elektrobusy v Praze na linkách BB1 a BB2 (SOR EBN 9,5) a jeden vůz (SOR EBN 10,5) na horské lince na Ovčárnu v Jeseníkách. Minimálně jeden elektrobus by měl být dodán také do Třince (Škoda Perun HE). V případě, že bude přiklepnuta dotace z EU, měla by Arriva v Třinci nasadit dokonce 10 těchto vozidel. To by z firmy udělalo největšího provozovatele elektrobusů v ČR.

Podobné články