Menu

V Liberci vás v sobotu sveze „berlínská“ tramvaj

Ústecká Bovera v Liberci upravená pro potřeb filmařů jako berlínská tramvaj. (foto: Zdeněk Mazánek)
Ústecká Bovera v Liberci upravená pro potřeb filmařů jako berlínská tramvaj. (foto: Zdeněk Mazánek)
Stáhnout PDF
Nezařazené
14. 09. 2016 07:50
Redakce
1 minuta čtení

V poslední době se v Liberci vytvářely scény pro několik filmů, v první polovině září se zde natáčely dokonce další dva filmy současně. Zatímco scény nové kriminální minisérie Svět pod hlavou se točily převážně v Domě kultury a jeho blízkém okolí a chod města nijak výrazně nenarušily, produkce amerického filmu o Albertu Einsteinovi zabrala v pondělí 12. září část Masarykovy ulice v Lidových sadech, která se přeměnila na ulici Berlína z 20. let 20. století. Jednou ze scén, které se zde natáčely, byl i pohled na křižovatku tvaru T, tvořenou ulicemi Masarykovou a Škroupovou. Zde byl nasnímán průjezd dvou automobilů a jedné tramvaje.

Ústecká Bovera v Liberci upravená pro potřeb filmařů jako berlínská tramvaj. (foto: Zdeněk Mazánek)

A u tramvaje zůstaneme. Tou byla totiž známá Bovera, tedy motorový vůz GTM4 č. 78 z roku 1929, který je symbolem místní sbírky historických tramvají. Pro účely natáčení byl filmaři opatřen na čelech polepy a na bocích magnetkami a z části i fóliemi žluté barvy, které překrývají původní červený lak. Evidenční číslo nebylo na čelech vytvořeno, na bocích bylo ponecháno původní číslo 78, ve žlutém poli se objevil znak města a zkratka berlínského Dopravního podniku. Scénu dotvářeli řidič, průvodčí a šest cestujících. Protože se tramvaj snímala jen zvenčí, interiér nebyl nijak upravován.

Po dohodě s filmaři nový „nátěr“ Boveře ještě chvíli zůstane a v této neobvyklé podobě se bude prezentovat na Dni otevřených dveří v liberecké vozovně v sobotu 17. září, kdy bude mezi 10. až 17. hodinou spojovat vozovnu s Lidovými sady. V tento den vyrazí další historické vozy i do Horního Hanychova, k oslavám 43. výročí Ještědu bude jezdit historický autobus i z Horního Hanychova na parkoviště u Ještědky.

Text: Zdeněk Mazánek

Podobné články