Menu

Preventisté v budějovické MHD se osvědčili

DP města České Budějovice si zavedení preventistů prozatím pochvaluje. (ilustrační foto: Libor Hinčica)
DP města České Budějovice si zavedení preventistů prozatím pochvaluje. (ilustrační foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 06. 2016 09:58
Redakce
1 minuta čtení

Českobudějovický Dopravní podnik již měsíc testuje službu, jejíž cílem je bezpečnost a dodržování pravidel ve veřejné dopravě. Cestující se mohou pravidelně setkávat na vybraných místech metropole s pověřenými pracovníky dopravce – preventisty.

DP města České Budějovice si zavedení preventistů prozatím pochvaluje. (ilustrační foto: Libor Hinčica)

S nárůstem počtu stížností ze strany veřejnosti, které se týkají nevhodného a někdy i obtěžujícího chování jejich spolucestujících ve vozidlech veřejné dopravy, zřídil na počátku května Dopravní podnik v krajském městě tým preventistů, jejichž cílem je eliminace cestujících, kteří svým chováním a jednáním porušují smluvní přepravní podmínky MHD. Jedná se například o lidi pod vlivem alkoholu, obtěžující okolí svým agresivním chováním, znečišťující vozidla. Tyto osoby pak často ani nemají platný jízdní doklad.

Skutečnost, že se tento model již osvědčil v terénu, popisuje vedoucí útvaru přepravní kontroly a tarifu dopravního podniku Martin Kuliš: „Praxe ukázala, že se nejen snížil počet neplatičů a problémových cestujících na vybraných linkách, ale také vzrostl počet zakoupených jízdenek v lokalitách, které jsme předem vytipovali.“

Preventisté, kteří se rekrutují výhradně ze zaměstnanců DPMČB, jsou na první pohled rozpoznatelní díky reflexní vestě s označením „Preventista DP“. Pracují vždy ve skupině a doprovází je asistent prevence kriminality českobudějovické Městské policie. Po pár dnech se také změnil systém, kdy se více osvědčil model tzv. „létajících preventistů“, kteří se přesouvají mezi jednotlivými zastávkami.

„Od činnosti preventistů jsme si slibovali zvýšení bezpečnosti a komfortu pro všechny slušné cestující. Naše očekávání se potvrdily, a proto budeme v této činnosti i nadále pokračovat,“ uvádí k projektu ředitel Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

S preventisty se tak budou cestující v MHD i nadále setkávat. Dopravní podnik zároveň prosí cestující, kteří běžně využívají městkou hromadnou dopravu v Českých Budějovicích o shovívavost a pochopení tohoto opatření. Podobné aktivity nemají za cíl omezit plynulost dopravy, ale naopak zlepšit kvalitu cestování v krajském městě.

TZ DPMČB

Podobné články