Menu

19 elektrobusů pro oblast okolo italského Turína

Elektrobus BYD K9 během zkoušek v Bonnu v roce 2013. (zdroj: Wikipedia.org)
Elektrobus BYD K9 během zkoušek v Bonnu v roce 2013. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 12. 2016 12:52
Redakce
1 minuta čtení

Severoitalský region Piemont, jeden z 20 italských krajů, se rozhodl pořídit flotilu 19 městských 12m elektrobusů. Tendr na jejich dodání byl vyhlášen již na podzim 2015 a běžel takřka rok. Jeho vyhlašovatelem byla společnost GTT (Gruppo Torinese Transporti). 

Elektrobus BYD K9 během zkoušek v Bonnu v roce 2013. (zdroj: Wikipedia.org)

Vítězem tendru na dodávku nových vozidel se stala čínská společnost BYD, která tak dál úspěšně expanduje na evropském trhu. Jedná se pro ni o první zakázku v Itálii, díky níž již překročila počet 100 dodaných či objednaných vozů pro evropské provozovatele. Celková hodnota zakázky je přes 10 mil. € (cca 270 mil. Kč). Součástí kontraktu je kromě dodávky vozidel také poskytnutí plné servisní podpory po dobu 10 let. Nové elektrobusy by měly mít podle tiskové zprávy dlouhý dojezd, takže s ohledem na současnou produkci BYD lze očekávat dodání vozů BYD K9, které budou umožňovat max. dojezd okolo 250 km. Dodávky elektrobusů by měly proběhnout v létě 2017 a do provozu by měly být nasazeny v Turíně. Smlouva je koncipována tak, že BYD dodá celkem 16 elektrobusů a zbylé tři si může dokoupit ještě navíc v rámci opce, jejíž využití se očekává v nejbližší době. Vozidla by měla být nasazena na linky spojující Turín s okolními obcemi.  

BYD je nejvýznamnějším světovým výrobcem elektrobusů, který měl vyrobit již přes 10 000 vozidel. Drtivá většina z nich slouží v Číně a asijských státech. V Evropě se firmě daří na britském trhu díky spolupráci s firmou Alexander Dennis (ADL), která staví karoserie za využití komponent BYD, v letošním roce společnost oznámila záměr vybudovat nový výrobní závod v Maďarsku.  

Podobné články