Menu

Další tramvaje ForCity Smart Artic od skupiny Škoda pro Finsko

Designový návrh nové tramvaje z rodiny ForCity pro meziměstskou linku do Espoo. Škoda má prostřednictvím své společnosti Transtech dodat celkem 29 těchto vozidel. (zdroj: Škoda Transportation) 
Designový návrh nové tramvaje z rodiny ForCity pro meziměstskou linku do Espoo. Škoda má prostřednictvím své společnosti Transtech dodat celkem 29 těchto vozidel. (zdroj: Škoda Transportation) 
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 12. 2016 12:08
Redakce
2 minuty čtení

Dceřiná firma společnosti Škoda Transportation, finský Transtech, dodá celkem 49 nových moderních vozidel do hlavního města Finska. Dopravní podnik v Helsinkách využil opci na dvacet nízkopodlažních tramvají pro Helsinki a zároveň podepsal dohodu o záměru dodat dalších 29 tramvají pro novou linku Raide-Jokeri spojující Helsinki aEspoo. Celková cena obou kontraktů je více než 4 miliardy korun.

Designový návrh nové tramvaje z rodiny ForCity pro meziměstskou linku do Espoo. Škoda má prostřednictvím své společnosti Transtech dodat celkem 29 těchto vozidel. (zdroj: Škoda Transportation) 

„Dnes jsme uzavřeli kontrakt na dodávku dvaceti tramvají a smlouvu na dalších 29 vozidel, která by měla nabýt účinnost do konce tohoto týdne. Jedná se o další dvě významné zakázky, které v posledních měsících získala naše finská dceřiná společnost Transtech. Už v říjnu jsme byli vybráni jako dodavatelé patnácti až dvaceti moderních tramvají ForCity Smart Artic pro třetí největší finské město Tampere. Celkově by se tak ve Finsku mohlo objevit více než 150 tramvají s logem Škoda. Díky těmto významným úspěchům se ze Škodovky stává velice silný hráč na náročném skandinávském trhu,“ říká Tomáš Ignačák, předseda představenstva Škoda Transportation.   

„Velice nás těší, že má dopravní podnik v Helsinkách s tramvajemi ForCity Smart Artic pozitivní zkušenosti z provozu. Podobně naše vozidla hodnotí také samotná veřejnost. Oceňují zejména výkonné topení a design tramvají. Naše vozidla se v náročných severských podmínkách jednoznačně osvědčila, a i proto jsme na tomto trhu v posledním roce velice úspěšní,“ doplňuje Zdeněk Majer, viceprezident Škoda Transportation a předseda představenstva Transtech.

„Dopravní podnik v Helsinkách oceňuje přístup společnosti Transtech, která při vývoji nových vozidel vycházela z potřeb města Helsinky a jejich občanů. I díky tomu jsou dosavadní zkušenosti z provozu tramvají ForCity Artic velmi pozitivní,“ dodává generální ředitel dopravního podniku v Helsinkách Ville Lehmuskoski.

V současnosti je v Helsinkách v provozu čtrnáct tramvají ForCity Smart Artic z šedesáti objednaných jednosměrných vozidel. První dvě tramvaje byly dopravnímu podniku v Helsinkách dodány už v roce 2013 a byly podrobeny náročným testům v provozu. Další vozidla nesou od roku 2015 logo společnosti Škoda Transportation, která ve společnosti Transtech koupila kontrolní podíl. Jednosměrná tříčlánková tramvaj ForCity Smart Artic o rozchodu 1 000 mm je plně nízkopodlažní a pojme 125 cestujících (5 os/m2). Vozidlo rovněž nabízí bezbariérový přístup pro cestující na vozíčku a dětské kočárky.  

Současné provedení tramvají ForCity Smart Artic pro finské hlavní město. (foto: Škoda Transportation) 

„Tramvaj ForCity Smart Artic Helsinky je světově první sériově vyráběnou úzkorozchodnou 100% nízkopodlažní tramvají s plně otočnými podvozky. Pohon všech kol a robustní provedení podvozků s nápravami umožňují bezproblémový provoz v náročných klimatických podmínkách hlavního města Finska,“ podotýká Zdeněk Majer. Při výrobě tramvají ForCity Artic byly zohledněny náročné jízdní podmínky v Helsinkách. Pro severské podmínky je tedy navrženo výkonné topení včetně důkladné tepelné izolace a inovativního využití brzdové energie pro vytápění vozidla.

Nová linka Raide-Jokeri bude 25 kilometrů dlouhá a bude spojovat východní část Helsinek a Espoo. Trať bude mít 33 zastávek a nahradí stávající vytíženou autobusovou linku. Nová vozidla pro tuto trať budou obousměrná 34 metrů dlouhá. První prototypy budou dodány v létě 2019.

Společnost Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena roku 1985. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagony (provozované jako PushPull soupravy), tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 500 lidí.

TZ Škoda Transportation

Podobné články