Menu

V Brně pokřtí nové tramvaje od Škodovky

Pokřtěno bude celkem 19 tramvají Škoda 13T. Křest se nebude týkat jediného vozu – ev. č. 1930 (na snímku), který získal své jméno Bohuslav Fuchs již v říjnu 2016. (foto: Ing. Jiří Černý)
Pokřtěno bude celkem 19 tramvají Škoda 13T. Křest se nebude týkat jediného vozu – ev. č. 1930 (na snímku), který získal své jméno Bohuslav Fuchs již v říjnu 2016. (foto: Ing. Jiří Černý)
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 12. 2016 05:53
Redakce
1 minuta čtení

Ve čtvrtek 22. prosince od 13:00–15:00 obsadí náměstí Svobody v Brně tramvaje. Celkem 19 nových vozů typu 13T dostane svoje jméno. „Pojmenovávání vozů je už v DPMB tradicí. Letos jsme se rozhodli, že tramvaje symbolicky věnujeme jednotlivým městským částem, které samy navrhnou jména vozů. Vždy se mělo jednat o nějakou významnou osobnost, která byla s danou městskou částí spjatá,“ vysvětlil generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Tramvaje tak ponesou jména po známých hercích, architektech nebo historických osobnostech.

Pokřtěno bude celkem 19 tramvají Škoda 13T. Křest se nebude týkat jediného vozu - ev. č. 1930 (na snímku), který získal své jméno Bohuslav Fuchs již v říjnu 2016. (foto: Ing. Jiří Černý)

Křtít se budou pětičlánkové tramvaje 13T se třemi hnacími podvozky, v jejichž prostorném interiéru je dostatek místa pro osoby se sníženou pohyblivostí či rodiny s kočárky. Vozíčkářům slouží výsuvné plošiny v místě druhých vstupních dveří. K pohodlí a bezpečnosti cestujících přispívá kromě snadného nástupu a výstupu do tramvaje i vnitřní a vnější kamerový systém a přehledný informační systém.

„Plzeňská společnost Škoda Transportation dodala během roku 2016 dohromady 20 těchto tramvají v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Jedná se o letošní rekordní investici DPMB,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Jedna z tramvají s evidenčním číslem 1930, která je také z letošní dodávky, už své jméno má. Tramvaj na začátku října pojmenoval primátor města Brna. Vůz nese jméno Bohuslav Fuchs.

Současně se křtem bude probíhat i zápis do České knihy rekordů v počtu tramvají stojících za sebou. Celkový počet vozů typu Škoda 13T po letošní dodávce v Brně dosáhnul počtu 49.

TZ DPMB

Podobné články