Menu

Dopravní podnik města Brna očekává příchod zimy

K odstraňování námrazy se využívá i speciální služební trolejbus typu Škoda 14 Tr ev. č. 3239. Na snímku vůz
K odstraňování námrazy se využívá i speciální služební trolejbus typu Škoda 14 Tr ev. č. 3239. Na snímku vůz
Stáhnout PDF
Nezařazené
31. 10. 2016 17:14
Redakce
1 minuta čtení

Už od září v autobusových a trolejbusových vozovnách DP města Brna naplno běží přezouvání vozidel. V součtu se jedná o víc než 450 trolejbusů a autobusů. Na zimu totiž musí mít všechny pneumatiky hloubku vzorku minimálně 6 milimetrů. Vozy se proto dle potřeby přezouvají dvakrát ročně. Na autobusech a trolejbusech, které jsou denně v provozu, má DPMB 3 396 pneumatik.

K odstraňování námrazy se využívá i speciální služební trolejbus typu Škoda 14 Tr ev. č. 3239. Na snímku vůz

Proti námraze bude bojovat i speciální technické zařízení, které vzniku námrazy předchází, případně ji eliminuje. Jde o zařízení, které je pevně namontované na zvlášť k tomu určený trolejbus typu 14 Tr. Zařízení nanáší na trolejové dráty nemrznoucí směs Fridex Eco, která je nanášena přes smyk trolejbusové botky na sběrači pomocí malých čerpadel.

 „Nemrznoucí směs, aby působila tak jak má, se musí aplikovat v předstihu, takže záleží na přesnosti krátkodobé předpovědi počasí, kterou bedlivě sledují na našem dispečinku,“ vysvětlil provozní ředitel DPMB Jiří Valníček. Nejčastěji bývá námrazou ohrožena trolejbusová trať v úseku mezi Slatinou a Šlapanicemi.

Proti námraze budou vyzbrojeny i tramvaje dopravního podniku, a to srážecími lištami, které se umístí na sběrače pěti tramvají. „Tyto tramvaje ráno vyjedou z vozovny jako první a vyčistí od námrazy trolejové vedení pro další vozy. Tramvaje se srážecími lištami jsou zařazeny do běžného provozu a budou jezdit celodenně na linkách,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

TZ DPMB

Podobné články