Menu

Lodě brněnského DP mají za sebou rekordní sezónu

Lodě brněnského DP při výjezdu na přehradu na jaře 2016. (foto: DPMB)
Lodě brněnského DP při výjezdu na přehradu na jaře 2016. (foto: DPMB)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 10. 2016 12:02
Redakce
1 minuta čtení

Jubilejní 70. plavební sezóna byla pro Dopravní podnik města Brna rekordní. Od dubna do října se na lodích DPMB svezlo 240 tisíc lidí. To je nejvíc za posledních devatenáct let. „V prázdninových měsících jsme zaznamenali rekordní počet návštěvníků, který nepamatujeme v celé novodobé historii. V červenci to bylo 76 tisíc lidí a v srpnu přes 70 tisíc. Díky tomu jsme v součtu dokonce překonali loňskou sezónu. Tehdy lodě DPMB převezly přes 210 tisíc lidí. Je nutné si uvědomit, že lodní doprava v rámci Dopravního podniku je v České republice rarita,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Lodě brněnského DP při výjezdu na přehradu na jaře 2016. (foto: DPMB)

Plavební sezóna na Brněnské přehradě byla zahájena v sobotu 16. dubna. Novinkou bylo bezbariérové přístaviště na Kozí horce. „Právě díky novému přístavišti byla tato zastávka vytížena stejně jako zastávka u Hradu Veveří. Naopak nejméně lidí nastupuje a vystupuje na přístavišti Skály a Mečkov,“ uvedl vedoucí lodní dopravy Martin Ecler. Kapitánům a lodním mechanikům teď ale práce nekončí, právě naopak. V úterý 18. října se bude na souš vytahovat první loď. Všechny lodě se následně během zimy musí opravit a některé dostanou i nový nátěr. Svézt se musí i můstky a pontony z jednotlivých přístavišť.

Už za šest měsíců přitom začne na lodní dopravě 71. sezóna. I tentokrát se budou moci cestující těšit na novinku. Bude jí opět modernizované přístaviště. Tentokrát se modernizace dočká zastávka Hrad Veveří.

V plavební sezóně zajišťuje DPMB pravidelnou linkovou dopravu z Brna – Bystrce do Veverské Bítýšky. Celková plavební dráha je dlouhá necelých 10 km. Lodě ji ujedou za 70 minut. Flotila DPMB, pro kterou je charakteristický elektrický pohon, se skládá ze šesti lodí: Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart a jednopalubová loď Brno.

TZ DPMB

Podobné články