Menu

V sobotu na Štěpána vyjedou SKIBUSY do Jeseníků a Beskyd

Sníh je zatím k vidění jen na fotografiích. (foto: ARRIVA MORAVA)
Sníh je zatím k vidění jen na fotografiích. (foto: ARRIVA MORAVA)
Stáhnout PDF
Nezařazené
25. 12. 2015 16:27
Redakce
1 minuta čtení

Sněhu nalezneme na vrcholcích hor v České republice jen velice málo, přesto existují místa, kde se dá i u nás lyžovat. Tradičně tak vyrážejí na své trasy také objednané skibusy. V sobotu 26. prosince vyjedou i ty na severní Moravě. O víkendech a svátcích dovezou lyžaře z Ostravy, Nového Jičína, Olomouce, nebo Krnova až na vrcholky Beskyd a Jeseníků. Jezdit budou až do března. Navíc mohou lidé i nadále využívat turistbus z Olomouce na Ovčárnu, který jezdí o víkendech a svátcích celoročně. I tímto autobusem mohou milovníci zimních sportů cestovat se snowboardy, lyžemi a lyžáky.

Sníh je zatím k vidění jen na fotografiích. (foto: ARRIVA MORAVA)

„Z bezpečnostních důvodů je při cestování autobusem nezbytné, aby byly lyže a snowboardy uloženy v ochranném obalu. Zda si je mohou lyžaři vzít s sebou do autobusu nebo zda je nutné je uložit do zavazadlového prostoru, rozhoduje vždy řidič na konkrétní lince,“ říká ředitelka ARRIVA MORAVA, Pavla Struhalová. „Při cestě do 50 kilometrů zaplatíte za lyže 7 korun, v případě delší cesty desetikorunu.“

Jesenické skibusy budou jezdit od 26 prosince až do 28. března 2016. Nabídnou celkem 3 trasy. Jedna linka pojede z Krnova, druhá z Ostravy a třetí z Olomouce. Všechny dovezou lyžaře až na Ovčárnu.

Linka 850864: Krnov – Malá Morávka – Karlov – Malá Morávka – Ovčárna
Časy odjezdů naleznete
ZDE.
Linka 910129: Ostrava – Opava – Bruntál – Malá Morávka – Karlov – Malá Morávka – Ovčárna
Časy odjezdů naleznete
ZDE.
Linka 890727: Olomouc – Rýmařov – Malá Morávka – Karlov – Malá Morávka – Ovčárna
Časy odjezdů naleznete
ZDE.

Kromě skibusů mohou turisté a návštěvníci hor využít i s lyžemi také tvz. turistbus z Olomouce, který jezdí přes Rýmařov a Hvězdu až na Ovčárnu. Turistbus je v provozu celoročně o víkendech a ve dnech státních svátků.

Beskydské skibusy nabídnou 2 linky. Budou jezdit také od soboty 26. prosince a sezóna jim skončí 6. března 2016. Linky 880650 z Nového Jičína na Bílou a 910130 z Ostravy do Velkých Karlovic nabídnou provoz o víkendech a svátcích. I v letošní zimní sezóně budou oba zajíždět na zastávku Staré Hamry, Stýskalonka, odkud se mohou milovníci zimních sportů dopravit do SkiParku Gruň. Přepravu z a do zastávky Stýskalonka zajišťuje majitel skiparku mikrobusy, které budou časově navazovat na skibusy Arriva Morava.

Linka 880650: Nový Jičín – Kopřivnice – Frenštát p.R. – Čeladná – Bílá
Časy odjezdů naleznete
ZDE.
Linka 910130: Ostrava – Frýdlant n. Ostr. – Bílá – Velké Karlovice
Časy odjezdů naleznete
ZDE.

Skibusy do Jeseníků a Beskyd provozované Arrivou Morava zahájí provoz 26. 12. 2015. (foto: ARRIVA MORAVA)

Skibusy jsou běžné autobusové linky a k přepravě je mohou využít jak lyžaři, tak i ostatní cestující. „V minulé sezóně se těšily skibusy velkému zájmu, ty jesenické najely 26 202 kilometrů a přepravily 17 388 cestujících, ty beskydské pak 10 420 kilometrů a přepravily 3 144 osob. Věřím, že letošní sezóna bude stejně úspěšná,“ doplňuje Pavla Struhalová.

Prozatím ovšem lyžařům počasí příliš nepřeje. Z beskydských středisek je v provozu pouze jediné na Bílé, v Jeseníkách se dá lyžovat prozatím jen na dvou místech, ačkoli technický sníh se připravuje také na dalších sjezdovkách.

Podobné články