Menu

Elektrobusy Solaris pro Krakov

Stáhnout PDF
Nezařazené
16. 11. 2015 13:57
Redakce
1 minuta čtení

Podle tiskové zprávy společnosti Solaris se do konce roku 2016 rozjedou do ulic Krakova čtyři nové elektrobusy Solaris Urbino 8,9 LE. Tendr v hodnotě téměř 2 mil. € byl dlouho připravován i vyhodnocován a ambice uspět v něm měly i české společnosti. Nakonec však vyhrál Solaris Bus & Coach s vlastním řešením.

Vozy budou vybaveny bateriemi o výkonu 80 kWh, které bude možné nabíjet prostřednictvím speciálního sběrače na střeše vozidla (a poté v režimu pomalého dobíjení také přes mobilní nabíječku s výkonem 20 kW). Energie pro nabíjení bude podobně jako ve Vídni či v Drážďanech využívána ze sítě tramvají. Nabíjecí místo má být pro čtveřici elektrobusů vytvořeno na ulici Pawia. Předpokládá se, že provoz by mohl začít již v červenci příštího roku.

„Rozhodnutí pořídit bateriemi poháněné autobusy je založeno na naši snaze chránit přírodu a čistý vzduch. Navíc si velmi přejeme poskytnout našim pasažérům co nejvyšší komfort,“ uvedl k nákupu Rafał Świerczyński, ředitel MPK Kraków (DP Krakov).

Doplňme, že Solaris se do vývoje elektrobusů pustil v roce 2011 a že jeho produkty jsou dnes k vidění v Polsku, v České Republice (zde ve spolupráci se Škodou Electric), v Německu, ale také ve Španělsku či ve Švédsku.

Podobné články