Menu

V Hamburku vyjedou první sériové elektrobusy MAN

Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 12. 2019 18:33
Redakce
1 minuta čtení

Prvního zákazníka pro své elektrobusy ulovil MAN Truck & Bus. Stal se jim hamburský provozovatel Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH). Ten si objednal celkem 17 elektrobusů MAN Lion’s City 12 E, které by měly být dodány v druhé polovině roku 2020.

Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)

MAN Truck & Bus představil svůj nový elektrobus již v loňském roce, avšak rovnou avizoval, že sériová produkce se rozeběhne až v roce 2020 a přednost v nástupu do výroby dostala dieselová varianta, která sice naběhla oproti očekávání výrazně opožděně (zhruba o rok), nicméně start výroby elektrobusů tím nebyl nijak ohrožen. Prozatím vznikly jen předsériové vozy používané k testovacím účelům. Dva z nich se v polovině prosince 2019 objevily také v Hamburku, a to jak u zmíněné společnosti VHH, tak u městského dopravce Hamburger Hochbahn AG. Vozidla jsou ale určena jen pro dlouhodobý testovací provoz. MAN ostatně plánuje, že síť testovacích provozů výrazně rozšíří a v roce 2020 by se mělo 15 předváděcích vozů objevit v 5 různých evropských městech (mezi nimiž je započítán i Hamburk).

Dopravce Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) si objednal u MAN celkem 17 nových elektrobusů, které by měly být dodány v druhé polovině roku 2020. Mělo by se jednat o dodávku prvních sériově vyrobených elektrobusů MAN Lion’s City E. Vozidla budou pravděpodobně (stejně jako nyní testované vozy) vybaveny bateriemi o kapacitě elektrické energie 480 kWh, což by mělo postačovat pro dojezd min. 200 km (výrobce uvádí 270 km za příznivých podmínek, nicméně na povětrnostní podmínky se špatně stanovuje oběh vozidel). Každý z elektrobusů pojme až 88 pasažérů. Po sériových vozech by se měl v Hamburku objevit ještě jeden z předsériových článkových elektrobusů MAN, které by měly být vyráběny od roku 2021.  

Libor Hinčica

Podobné články