Menu

Nejhezčí českou vánoční tramvaj má Plzeň

Tramvaj VarioLF 2/2 IN ve “vánočním provedení”. (foto: PMDP)
Tramvaj VarioLF 2/2 IN ve “vánočním provedení”. (foto: PMDP)
Stáhnout PDF
Nezařazené
08. 01. 2019 14:05
Redakce
1 minuta čtení

Plzeňské městské dopravní podniky se umístily nejlépe z českých dopravních podniků v anketě pořádané dopravním online magazínem www.mhd86.cz k tématu tzv. vánočních tramvají. Ty se stávají v posledních letech jistým fenoménem napříč Evropou. V České republice a na Slovensku se nějaká forma nazdobené tramvaje objevila celkem v šesti městech: v Bratislavě, v Brně, v Mostě, v Olomouci, v Plzni a v Praze.

Tramvaj VarioLF 2/2 IN ve “vánočním provedení”. (foto: PMDP)

Druhého ročníku ankety se účastnilo více než 50.000 lidí, z nichž každý měl možnost hlasovat až pro tři tramvaje. V hodnocení ovšem nebyla zahrnuta jen česká a slovenská města, ale také početná skupina zahraničních účastníků. Na základě fotografií mohli dát čtenáři hlas některým z celkem 17 vánočních tramvají. Nejhůře si v anketě vedla německá města, která obsadila poslední čtyři příčky. Naopak líbivé se zdály čtenářům vánoční tramvaje v Maďarsku. V hlasování v roce 2017 obsadila maďarská města dokonce všechny první tři příčky, tentokrát se ale musely Budapešť a Szeged spokojit se čtvrtou a pátou pozicí. Celkové vítězství ale Maďarsku zůstalo – přes 27.000 hlasů získal Miskolc za svou vánoční tramvaj KT8D5. S odstupem 6 tisíc hlasů se druhá (nejlépe z českých měst) umístila Plzeň (přes 21.000 hlasů), která si dala mimořádnou práci s úpravou tramvaje VarioLF2/2 IN, jež město vyšla na takřka čtvrt miliónu korun. Třetí se se značným odstupem umístila Bratislava (takřka 6.500 hlasů) s vozem T6A5. 

Doplňme, že Brno skončilo na 7. pozici, Praha na 9. a Olomouc na 12. Mostecká tramvaj do ankety zahrnuta nebyla, neboť se pořadateli ankety nepodařilo zajistit od dopravce (i přes opakovanou výzvu) fotografie vozidla. Celý přehled výsledků naleznete pod tímto odkazem.

Libor Hinčica

Podobné články