Menu

MAN představil elektrobus Lion’s City 12 E

Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
20. 09. 2018 12:31
Redakce
1 minuta čtení

Dlouho očekávaná novinka v podobě elekrobusu na platformě modelu MAN Lion’s City (nové generace) byla představena na veletrhu IAA v Hannoveru. Vystavený vůz byl pojmenován jako MAN Lion’s City 12 E.

Elektrobus MAN Lion’s City 12 E na propagační fotografii výrobce. (foto: MAN Truck & Bus)

Elektrobusy bude MAN nabízet na trhu od druhé poloviny roku 2020. Kromě sólo verze má být k dispozici i varianta článková. Baterie mají kapacitu elektrická energie u 12m vozidla 480 kWh a jsou uloženy na střeše (společně s dalšími komponenty elektrické výzbroje). Za zadní nápravou se nachází elektromotor a jednostupňová převodovka. Sedadla jsou kvůli těmto komponentům vyvýšena na podestách a je nutné k nim vystoupat po malých schůdkách.

Pohled zezadu na nový elektrobus od MANu. (foto: MAN Truck & Bus)

480 kWh elektrické energie by mělo postačovat pro ujetí vzdálenosti 200 km (za ideálních podmínek pak až 270 km) na jedno nabití. To je však pro denní výkon většiny spojů MHD – zvlášť ve velkých městech – nedostatečné. Nabití do 100 % má být možné již za tři hodiny, k čemuž je ale nutné přizpůsobit nabíjecí infrastrukturu a použít nabíjecí výkon 100 kW. Díky vyšší přípustné nosnosti se podařilo vyřešit i palčivý problém s nižší přepravní kapacitou elektrobusu a vůz zvládne pojmout až 90 cestujících, což je již srovnatelné s dieselovými vozy.  

Více se elektobusům MAN Lion’s City E budeme věnovat v příštím tištěném vydání našeho časopisu.  

Libor Hinčica

Podobné články