Menu

Nová tramvaj začala v Ostravě vozit cestující

Nová tramvaj v Martinově. (foto: Vít Hinčica)
Nová tramvaj v Martinově. (foto: Vít Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
13. 08. 2018 13:29
Redakce
1 minuta čtení

Ostrava dnes slaví malý svátek, první z tramvají Tango NF2 od výrobce Stadler určených pro toto město totiž od rána vozí své první cestující. 

Nová tramvaj v Martinově. (foto: Vít Hinčica)

První spoj vyjel krátce po 7. hodině ráno z konečné Martinov, a to nejen za účasti početné řady fanoušků MHD, ale také zástupců médií – dokonce i Česká televize poskytla prostor nové tramvaji v rámci ranního vstupu Studia 6. První cestující byli obdarováni ze strany dopravce některými upomínkovými předměty jako např. balónky. 

Tramvaj jezdí dle plánu na lince č. 4 a zvýšený zájem o cestování s ní, a to třeba i ze strany zaměstnanců DPO či těch, kteří původně na zastávce čekali na jiný spoj, občas způsobuje drobná zpoždění. 

Nová tramvaj znamená pro ostravské cestující opravdový přerod. Na snímku z dnešního dne se krátce před druhou hodinou odpolední chystá k odjezdu z konečné Nová Huť, jižní brána. 

První den s cestujícími už i ukázal, že při větším obsazení vozidla (nejen ráno při prvním přílivu natěšených cestujících, ale i třeba po konci ranní směny zaměstnanců ArcelorMittalu) je pohyb středovou uličkou velmi komplikovaný. Zcela pozitivní je ale přítomnost klimatizace a někteří cestující již vyzkoušeli i USB konektory. 

Ani po druhé hodině odpolední se tramvaj nezbavila velkého přílivu cestujících. V letním poledni by na lince č. 4 obvykle takto plno nebylo. 

Kdo se novou tramvají svézt nestihl, má dnes ještě šanci, nový stroj vozí cestující až do pozdního večera. A komu se svezení nepodaří dnes, má šanci v dnech následujících.

Nová tramvaj je klasifikována jako středně kapacitní a udělala ostravské MHD z republikového hlediska mimořádně dobrou reklamu. Stále ovšem zůstává neznámou, jak dopadne výběrové řízení na 40 velkokapacitních tramvají, kde se DPO k vyhlášení výsledků již dlouhé měsíce nemá.  Na zastávce u kunčického kostela.  Nová tramvaj sviští mezi zastávkami Osada Míru a Teplotechna krátce před šestou hodinou. 

 

Text a neoznačené foto: Vít Hinčica

Podobné články