Menu

Mikulášská jízda v Opavě

Trolejbus v zastávce Divadlo. Za volantem nesedí řidič, ale čert.
Trolejbus v zastávce Divadlo. Za volantem nesedí řidič, ale čert.
Stáhnout PDF
Nezařazené
05. 12. 2018 20:38
Redakce
1 minuta čtení

Během necelého měsíce se v ulicích Opavy objevil znovu, a zřejmě už naposledy, ex-chomutovsko-jirkovský trolejbus 15 Tr. Tentokrát byl využit pro pořádání tradiční mikulášské jízdy. Dopravce zval na “projížďku Mikulášsko-pekelným trolejbusem”. Pochopitelně se vkrádala otázka, zda o něj bude mít místní cestující veřejnost po tak krátké době dostatečný zájem. Odpověď je taková, že měla, a velký. Alespoň telegraficky se za touto opětovně povedenou akcí poohlédněme.

Trolejbus v zastávce Divadlo. Za volantem nesedí řidič, ale čert. 14:47 na opavském Východním nádraží. Trolejbus přijel s cca 3minutovým zpožděním. Při dalším obratu už nabral “sekeru” 15 minut, zájem byl prostě velký. Bílovecká. Zadní část trolejbusu sloužila jako peklo a byla téměř pořád obsazená, takže pořídit její snímek se dalo jen ve vybraných úsecích, nebo na konečné. Na výzdobu interiéru měl personál MDPO jen asi dva dny a za tu dobu udělal opravdu velký kus práce, o čemž svědčí i stůl pro staré karbaníky či kniha hříchů. V tomto kotli se dle slov přítomného Mikuláše smažily neposlušné děti. Pro ty hodné byly připraveny například perníky nebo bonbónky. Trolejbus jede od vozovny. Nedočkaví cestující na sídlišti v Kylešovicích. Mnohé děti při příjezdu vyzdobeného trolejbusu neskrývaly radost, jen málokteré z nich totiž věděly, že na jejich spoji se budou promenádovat zvláštní bytosti. Tím se jim cesta ze školy či do kroužku rázem zpříjemnila. Menší děti ale občas propukaly v pláč. Městský hřbitov aneb tématicky vhodně zvolená konečná. Občas nebylo ve voze k hnutí. U hřbitova. Anděl se zpovídá České televizi. Že by ze svých hříchů? A ještě jednou, ale večer. Trolejbus chvílemi praskal ve švech a měl na palubě dokonce i tři kočárky současně. Lidé se do trolejbusu soukali i po setmění, kdy se v něm rozsvítily i žárovičky. Trolejbus krátce po půl šesté.

Akce měla jednoznačně úspěch a malé peklo vytvořené v zadní části vozu (přední článek vozu byl pro hodné děti) bylo poměrně autentické, jedinou velkou nevýhodou bylo jeho osvětlení, které bylo zářivkové. Trolejbus se po akci okolo sedmé hodiny večerní vrátil do vozovny a zřejmě už se v ulicích Opavy znovu neukáže, jeho osud zatím zůstává nejasný.

Text a foto: Vít Hinčica

Podobné články