Menu

První trolejbusové pivo na světě

Zátiší se čtrnáctkou. Trolejbus Škoda 14 Tr by měl být prvním trolejbusem na světě, který má “své” pivo. (foto: Libor Hinčica)
Zátiší se čtrnáctkou. Trolejbus Škoda 14 Tr by měl být prvním trolejbusem na světě, který má “své” pivo. (foto: Libor Hinčica)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 10. 2018 18:42
Redakce
1 minuta čtení

V souvislosti s opavskou akcí k symbolickému ukončení provozu trolejbusů Škoda 14 Tr vznikl i velmi netradiční upomínkový předmět. Jedná se o čtrnáctistupňové pivo s názvem Opavská Čtrnáctka. Zhotoveno bylo pro opavskou akci v Pivovaru Herold Březnice.

Zátiší se čtrnáctkou. Trolejbus Škoda 14 Tr by měl být prvním trolejbusem na světě, který má “své” pivo. (foto: Libor Hinčica)

Pivní sklenice je záměrně pojata v retrostylu, požadovány tak byly láhve staršího typu, které jsou v běžném oběhu (a tedy částečně opotřebované). Vzhled etikety byl  inspirován původním provedením etikety opavského výčepního piva Zlatovar z 80. let 20. století, kdy začaly být do Opavy trolejbusy Škoda 14 Tr dodávány. Jelikož se trolejbusům všeobecně podle typového označení přezdívá „čtrnáctka“, nabízelo se využít tohoto slangového označení i pro název piva, které se rovněž lidově pojmenovává podle počtu stupňů.  

Vhodný dodavatel piva byl nakonec nalezen až v Březnici u Příbrami. Požadováno totiž bylo čtrnáctistupňové světlé pivo, které bude stáčeno do lahví. Řada oslovených minipivovarů však byla schopna nabídnout pouze pivo, anebo pouze skleněný obal, nikoli obojí. Problémem bylo i nalezení vhodného termínu pro stáčení. Nakonec se však podařilo i díky vstřícnosti dodavatele vše včas stihnout. 

Byla využita možnost spojit dva slavné české produkty, a sice výborný strojírenský výrobek v podobě špičkového trolejbusu a neméně výborné české pivo vařené tradiční metodou s kvašením ve sklepní spilce a dozráváním v ležáckém sklepě.

Pro ukončení s trolejbusy Škoda 14 Tr bylo vyrobeno 1.400 lahví. (foto: Libor Hinčica) “Vyrobeno pro připomínku legendárních trolejbusů typu Škoda 14 Tr v Opavě.” Trolejbusy připomíná i zadní etiketa.

Pivo by mělo být v prodeji pouze během akce k rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr. Ty letos po 35 letech služby v ulicích Opavy končí a opavský DP nechal zorganizovat výjimečnou akci k jejich symbolickému rozloučení, která se bude konat dne 10. 11. 2018. Celkem bylo pro opavskou akci vyrobeno 1 400 lahví, jež bude v prodeji ve stánku ve vozovně, kde bude probíhat Den otevřených dveří. Mělo by jít o první pivo na světě, jež je věnováno konkrétnímu typu trolejbusu.  

Text: Libor Hinčica

Podobné články