Menu

Rakouský Linz představil svůj první tříčlánkový trolejbus

24,6 m – tolik budou mít na délku všechny trolejbusy dodané do Linze od společnosti Van Hool. Na snímku je první do Linze dodaný vůz budoucího ev. č. 222. (foto: Gunter Mackinger)
24,6 m – tolik budou mít na délku všechny trolejbusy dodané do Linze od společnosti Van Hool. Na snímku je první do Linze dodaný vůz budoucího ev. č. 222. (foto: Gunter Mackinger)
Stáhnout PDF
Nezařazené
07. 09. 2017 15:52
Redakce
1 minuta čtení

Rakouský Linz (Linec) se pochlubil svým prvním novým tříčlánkovým trolejbusem, který do města dodala společnost Van Hool. Celkem by mělo být do města zamířit do konce roku 2018 dvacet těchto trolejbusů.

24,6 m - tolik budou mít na délku všechny trolejbusy dodané do Linze od společnosti Van Hool. Na snímku je první do Linze dodaný vůz budoucího ev. č. 222. (foto: Gunter Mackinger)

Tříčlánkové trolejbusy spadají do rodiny vozů EXQUI.CITY, které se vyznačují atraktivním designem, jenž je diametrálně odlišný od konvenčního řešení křivek vozidel nesoucích značku Van Hool. Nové vozy pro Linz jsou konkrétně označovány jako typ EXQUI.CITY 24T. Jejich délka činí 24 610 mm, hmotnost pak 24 000 kg. Poháněny jsou dvojicí motorů, z nichž každý má výkon 160 kW. Udávaná kapacita je 179 cestujících, max. rychlost 65 km/h. Ve výbavě trolejbusů nechybí náhradní zdroj pohonu v podobě baterií, které umožňují jízdu mimo trolejové vedení na vzdálenost cca 5 km. Elektrickou výzbroj do vozidel dodala společnost Kiepe Electric.

Pohled zezadu na novinku ve vozovém parku LINZ AG. (foto: Gunter Mackinger)

V Linzi byl dne 4. 9. 2017 představen v pořadí druhý vyrobený vůz (budoucího ev. č. 222). První vyrobený trolejbus totiž absolvoval zkoušky v německém Solingenu a je určen pro prezentaci společnosti Van Hool na veletrhu v belgickém Kortrijku v říjnu letošního roku. Teprve poté by měl být dodán do Linze. V provozu s cestujícími by se měly oba trolejbusy objevit koncem listopadu 2017, a to na linkách 45 a 46. 

Pohled do interiéru vozu. (foto: Gunter Mackinger)

Gunter Mackinger, Libor Hinčica

Podobné články