Menu

Iveco představí v Belgii plynový Crossway

Crossway LE pro německé železnice DB ve standardním dieselovém provedení na veletrhu IAA v Hannoveru v roce 2014. (foto: Leonard Looijenga)
Crossway LE pro německé železnice DB ve standardním dieselovém provedení na veletrhu IAA v Hannoveru v roce 2014. (foto: Leonard Looijenga)
Stáhnout PDF
Nezařazené
14. 09. 2017 07:40
Redakce
1 minuta čtení

Iveco Bus prozradilo jednu ze svých novinek pro nadcházející veletrh Busworld, který se uskuteční v belgickém Kortrijku mezi 20. a 25. říjnem 2017. Veřejnost by se zde měla poprvé oficiálně seznámit s autobusem Iveco Crossway (modelem vyráběným ve Vysokém Mýtě), který bude poháněn stlačeným zemním plynem. Tisková zpráva výrobce rozeslaná novinářům pojmenovává nový model jako Crossway Low Entry Natural Power.

Crossway LE pro německé železnice DB ve standardním dieselovém provedení na veletrhu IAA v Hannoveru v roce 2014. (foto: Leonard Looijenga)

O novém autobusu toho ovšem výrobce mnoho neprozradil. Text se soustředí spíše na obhájení vývoje autobusů s pohonem na CNG, s nimiž je Iveco Bus na trhu městských vozidel velmi úspěšné. Přesto však plynový Crossway vhodný pro městskou i linkovou dopravu přichází až v roce 2017 (pro zákazníky nejspíše fakticky až od roku 2018).

Plynové Crosswaye by měly být vybaveny nejnovější generací motoru Iveco Cursor 9 NP. Jelikož se již v průběhu léta objevily na internetu fotografie jednoho z testovacích vozů a prezentace pro české dopravce se uskutečnila dokonce již na jaře 2017, je známo, že plynové Crosswaye budou konstruovány tak, že plynové láhve v přední části vozidla budou zapuštěny do konstrukce střechy, takže plynové bomby budou jen minimálně vyčnívat nad standardní výšku střechy (kryt lahví svým provedením i výškou fakticky připomíná kryt klimatizace salónu cestujících). Díky tomu bude autobus dosahovat nižší celkové výšky a pozitivně se tento přístup projevuje i na vzhledovém provedení vozidla. Na další údaje o autobusu si však budeme muset ještě počkat.

Plynový Crossway ovšem jistě nebude jedinou novinkou nadcházejícího veletrhu v Belgii na stánku Iveco Bus. Z fotografií kolujících po internetu a ze zpráv od dopravců lze usoudit, že by se měla premiéry dočkat i prodloužená verze Crosswaye LE a přichystaná možná budou i některá další překvapení.  

Libor Hinčica    

Podobné články