Menu

Nový Jičín převzal do provozu elektrobusy

Elektrobus SOR EBN 9,5 pro Nový Jičín v líbivém tmavě červeném nátěru. (foto: redakce)
Elektrobus SOR EBN 9,5 pro Nový Jičín v líbivém tmavě červeném nátěru. (foto: redakce)
Stáhnout PDF
Nezařazené
05. 12. 2017 16:19
Redakce
1 minuta čtení

Další město České republiky se může pochlubit nasazením elektrobusů do svého systému MHD. Tři vozy SOR EBN 9,5 byly 5. 12. 2017 předány do provozu v Novém Jičíně.

Elektrobus SOR EBN 9,5 pro Nový Jičín v líbivém tmavě červeném nátěru. (foto: redakce)

Městskou dopravu v Novém Jičíně přebíralo v roce 2006 město od původního provozovatele Connex Morava. Zavedlo nové zastávky, systém značení linek a pořídilo i nové autobusy SOR. Jako provozovatel byl ustanoven městský podnik Technické služby města Nový Jičín. Od něj se změnou jízdních řádů v prosinci 2017 převezme dopravu opět soukromý subjekt – Arriva Morava. Ta pro provoz na linkách MHD pořídila po dohodě s městem ze svých prostředků mj. 3 elektrobusy.

Pohled do interiéru vozidla SOR EBN 9,5 pro Nový Jičín. (foto: redakce)

K jejich předání došlo dne 5. 12. 2017, přičemž ještě ten stejný den se mohli jedním z elektrobusů svézt první cestující, a to v rámci vypravení „Mikulášského autobusu“. Ten byl vypraven na okružní trasu městem od zastávky na ulici Tyršova před městským úřadem ve 20minutovém intervalu s prvním odjezdem v 15:00 a posledním v 16:20. Svezení elektrobusem bylo pro pasažéry zdarma.

Pohled zezadu na elektrobus od SORu pro Nový Jičín. (foto: redakce)

Elektrobusy SOR EBN 9,5 byly vyhotoveny, jak už je pro řadu vozů EBN typické, ve faceliftovaném provedení s designem doc. Ing. arch. Patrika Kotase. Vnější lak elektrobusů je ve shodě s dříve provozovanými městskými autobusy červený. V interiéru byla použita podlaha s dekorem dřeva a polstrované sedáky se zeleným čalouněním se speciální antibakteriální úpravou.

Libor Hinčica

Podobné články