Menu

CAF dodá 18 tramvají pro meziměstskou tramvaj na Mauriciu

Vizualizace tramvají na Mauriciu. (zdroj: CAF)
Vizualizace tramvají na Mauriciu. (zdroj: CAF)
Stáhnout PDF
Nezařazené
26. 12. 2017 17:22
Redakce
1 minuta čtení

Bývalá britská kolonie, ostrov Mauricius ležící v Indickém oceánu, obdrží nové tramvaje ze Španělska. Výrobce CAF potvrdil, že do země, jež v roce 2018 oslaví 50 let od vyhlášení nezávislosti, dodá 18 tramvají z rodiny Urbos, a to v obousměrném sedmičlánkovém provedení o délce 43 m.

Vizualizace tramvají na Mauriciu. (zdroj: CAF)

Výběr vozidel ze Španělska není nijak překvapivý, protože CAF byl součástí konsorcia, jemuž byla zadána stavba tramvajové trati, která symbolicky začala poklepáním na základní kámen dne 11.3. 2017. Kromě 18 vozidel dodá CAF také zabezpečovací zařízení, signalizační systémy, vybavení vozovny, simulátor pro řidiče a systém automatické lokace vozidel. Celková hodnota kontraktu je 100 mil. € (cca 2,5 mld. Kč).

Tramvaj CAF Urbos pro Mauricius. (zdroj: CAF)

Lze očekávat, že v blízké budoucnosti bude počet poptávaných vozidel ještě rozšířen. Osmnáctka objednaných tramvají je totiž určena jen pro první etapu výstavy, která by měla být dokončena do 24 měsíců od zahájení stavby (tedy v březnu 2019). Tato etapa zahrnuje 13 km dlouhý úsek. Další úsek – rovněž o délce 13 km – by měl být dokončen do března 2021. Celá trať, jež je formálně nazývána jako metro, by měla mít délku 26 km a 19 stanic, z nichž dvě by měly být situovány na estakádě. Tramvaje budou využívat na části trasy těleso zrušené železnice, která fungovala do roku 1964 (od té doby kolejová doprava na Mauriciu není). Po trase by měly vozy obsloužit pět měst (Curepipe, Vacoas, Rose Hill, Quatre Bornes a metropoli Port Louis) s přibližně 600.000 obyvateli, tedy se zhruba polovinou obyvatelstva ostrova, jenž má rozlohu zhruba půlky Zlínského kraje.

Libor Hinčica

Podobné články