Menu

Alstom dodá dalších 22 tramvají do Maroka

Tramvaje Alstom Citadis v marockém Rabatu. (foto: Alstom) 
Tramvaje Alstom Citadis v marockém Rabatu. (foto: Alstom) 
Stáhnout PDF
Nezařazené
06. 11. 2017 10:17
Redakce
1 minuta čtení

Francouzský Alstom podepsal smlouvu s provozovatelem veřejné dopravy v hlavním městě Maroka Rabatu (STRS; Société des Transports de Rabat-Salé) na dodávku 22 vozů Alstom Citadis. Celková hodnota zakázky je cca 45 mil. € (cca 1,156 mld. Kč).

Tramvaje Alstom Citadis v marockém Rabatu. (foto: Alstom) 

Rabat otevřel svůj tramvajový provoz dne 23. 5. 2011. Na dvojici tras o celkové délce 19,5 km jsou provozovány linky čísel 1 a 2 v osmiminutovém intervalu (ve špičce). Počet pasažérů na nich rok od roku narůstá, takže je zapotřebí jejich provoz ještě posílit. Navíc se síť tramvají rozšiřuje – výhledově by měly být otevřeny další dvě linky a stávající tratě se mají dočkat prodloužení. Flotila 44 vozů, kterou má dnes dopravce STRS k dispozici, se tak v krátkodobém horizontu stane nepostačující.

Provozovatel STRS si tak objednal u Alstomu další vozidla, opět o délce 32 m, a to v celkovém počtu 22 vozů. Jelikož se předpokládá opět provoz v soupravách, bude mít tramvajový vlak délku okolo 64 m a zvládne přepravit až 606 cestujících. Řešení vozidel by mělo být identické s vozy, jež jsou v marocké metropoli již provozovány. Výroba tramvají proběhne ve francouzském závodě v La Rochelle. Tradičně se však zapojí také další pobočky Alstomu ve Francii (ve městě Le Creusot zajistí výrobu podvozků, ve Villeurbanne palubní elektroniky a informačního systému, v Tarbes částí pohonu atp.) a v Itálii (v Sestu vyrobí elektrickou výzbroj).

Dodávka nových tramvají by měla proběhnout do 26 měsíců od podpisu smlouvy. Přímo v Maroku se následně uskuteční zkoušky tramvají. Alstom bude na vozidlech zajišťovat veškerý servis. Doplňme, že Alstom dodal své tramvaje v Maroku také do Casablanky.

Libor Hinčica

Podobné články