Menu

Ekova Electric dodá první elektrobusy do ČR. Do Ostravy

V
V
Stáhnout PDF
Nezařazené
24. 10. 2017 06:13
Redakce
1 minuta čtení

Ostravský DP vypsal již v lednu 2017 výběrové řízení na dodávku dvou elektrobusů s průběžným nabíjením (Opportunity Charging), a to včetně rychlonabíjecí stanice a dvou mobilních nabíjecích stanic (pro pomalé nabíjení). Elektrobusy měly být nasazeny na linku č. 64 spojující zastávky Svinov, mosty, dolní zastávka a Klimkovice, sanatoria. Odhadovaná částka bez DPH byla 34 mil. Kč, z toho 23 mil. Kč na nákup vozidel a 11 mil. Kč na výstavbu nabíjecí stanice. Do výběrového řízení se přihlásil jen jeden účastník – ostravská firma Ekova Electric, která je 100% dceřinou společností DPO. Její nabídka však byla vyloučena a DPO soutěž v červenci 2017 zrušil.

V Návrh barevného řešení elektrobusů pro ostravskou linku číslo 64 dle kupní smlouvy. (zdroj: Kupní smlouva DPO/Ekova Electric)

Znovu vypsal dopravce tendr v obdobném znění v srpnu 2017 s tím, že novinkou bylo předpokládání financování z fondů EU. Tentokrát se již podařilo dospět k uzavření smlouvy s dodavatelem, kterým se stal neúspěšný uchazeč z prvního výběrového řízení – firma Ekova Electric. Ta doposud elektrobusy dodávala jen do Německa a Švédska, přičemž v obou případech s ohledem na spolupráci s místními partnery figurovala jako subdodavatel (v Německu jsou vozy nabízeny pod značkou „ebe EUROPA“, ve Švédsku pod značkou Hybricon). Zakázka pro Ostravu tedy představuje první úspěch firmy na domácím trhu a pod vlastní značkou.

Pohled do interiéru prototypového vozidla. (foto: Libor Hinčica)

Celková hodnota zakázky se nakonec vyšplhala (bez DPH) na 41.412.083 mil. Kč. Na samotná vozidla připadá z této částky 27,84 mil. Kč (tj. 13,92 mil. Kč/vůz, přičemž 5,1 mil. Kč z této sumy představují baterie). Další jeden milión korun spolkne pořízení mobilních nabíjecích stanic (1,033 mil. Kč). Rychlonabíjecí stanice, která by měla vzniknout u odstavné plochy u zastávky Svinov, mosty, dolní zastávka, by měla vyjít včetně montáže na 12 165 291 mil. Kč. Záruka na neměnné vlastnosti akumulátorů má být 6 let od doby dodání.

K dodání vozidel, jež by měla být vybavena i klimatizací salónu cestujících a která budou odpovídat základnímu typu Ekova Electron, by mělo dojít nejpozději do 12 měsíců od podpisu smlouvy. Nabíjecí stanice ve Svinově má být předána nejpozději do 9 měsíců.

Libor Hinčica

Podobné články