Menu

Kloubový autobus SOR nové koncepce?

Návrh dieselového autobusu nové koncepce od SORu. (zdroj: SOR Libchavy)
Návrh dieselového autobusu nové koncepce od SORu. (zdroj: SOR Libchavy)
Stáhnout PDF
Nezařazené
02. 12. 2016 07:53
Redakce
1 minuta čtení

Nový koncept elektrobusu společnosti SOR Libchavy, známý pod pojmenováním SOR ENS 12, je již naší čtenářské obci dobře znám. Seznámit jste se mohli s vozidlem jak na našich webových stránkách, tak v tištěném časopise v obsáhlém rozhovoru s doc. Ing. arch. Patrikem Kotasem, který navrhl křivky vozidla.

Návrh dieselového autobusu nové koncepce od SORu. (zdroj: SOR Libchavy)

Premiéra elektrobusu se konala na veletrhu IAA v Hannoveru. V Česku se vůz poprvé prezentoval na nedávno skončeném veletrhu CZECHBUS. Ačkoli se všeobecně mezi odbornou veřejností očekávalo, že výrobce prozradí při českém představení více údajů o budoucnosti výroby těchto vozů, soustředila se prezentace firmy výhradně na faktické údaje o prvním prototypu a další plány zatím výrobce neodhalil.

Jak už ovšem prozradil designér vozu v rozhovoru pro tištěnou verzi časopisu, předmětem zadání bylo nejen řešení 12m elektrobusu, ale také dieselového vozu, trolejbusu, LE modelu a článkového autobusu. Jak by mohl článkový autobus SOR řady NS (analogicky ke značení současné produkce SORu se nabízí označení SOR NS 18) vypadat, naznačuje vizualizace vozidla v dieselové verzi, kterou se podařilo naší redakci získat. Vizualizace zároveň prozrazuje, jakým způsobem by bylo možné řešit křivky vozidla ve vztahu k absenci střešních plent, které jsou používané u elektrobusu. Zda ovšem skutečně někdy obdobné vozidlo vznikne, zůstává prozatím tajemstvím. 

Podobné články