Menu

Tramvaje do Ostravy dodá Stadler!

Nové tramvaje do Ostravy by měl dodat běloruský závod Stadleru. (zdroj: Wikipeida.org)
Nové tramvaje do Ostravy by měl dodat běloruský závod Stadleru. (zdroj: Wikipeida.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
22. 11. 2016 07:52
Redakce
1 minuta čtení

Vítězem výběrového řízení na dodávku 40 středněkapacitních nových tramvají pro Ostravu se stala společnost Stadler. V českých podmínkách jde o naprostou revoluci, neboť doposud nikdy na našem trhu neuspěl zahraniční výrobce. V soutěži se střetli dva uchazeči, jeden domácí a druhým byl právě švýcarský Stadler. Ten se do soutěže nehlásil s produkty nabízenými pro západní trhy, ale s tramvají vyráběnou v Bělorusku a nazvanou Metelica, se kterou výrobce nedávno uspěl ve výběrovém řízení v ruském Petrohradě.

Nové tramvaje do Ostravy by měl dodat běloruský závod Stadleru. (zdroj: Wikipeida.org) Zprávu ráno na svém twitterovém účtu zveřejnil přimátor Ostravy.

V podstatě se tak v soutěži střetly dvě koncepce vozidel charakteristické pro východní Evropu. O velký kontrakt se přitom zajímali prakticky všichni evropští výrobci, podmínky výběrového řízení ovšem prakticky všechny odradily, neboť se zdálo, že kritéria (zdánlivě) nenápadně zvýhodňují jednoho uchazeče (jednalo se zejména o hodnocení doby dodání schválených vozidel do 12 měsíců, což dávalo určitou výhodu pro producenta, který by již měl vozidlo schválené pro provoz v České republice, anebo vyrobené v požadované konfiguraci tak, aby byl schopen stihnout schvalovací proces). Vítězství ale nakonec přece jen dosáhl Stadler.

K tématu nových tramvají pro Ostravu se bezpochyby ještě vrátíme.   

 

Podobné články