Menu

Škodovka dodá třetí tramvaj do německého Schöneiche

Oba prototypy z Helsinek již ve službách DP v Schöneiche. (foto: Škoda Transportation)
Oba prototypy z Helsinek již ve službách DP v Schöneiche. (foto: Škoda Transportation)
Stáhnout PDF
Nezařazené
17. 04. 2019 12:53
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation dodá třetí tramvaj ForCity Smart Artic X34 do německého města Schöneiche. Celková hodnota kontraktu činí zhruba 3 miliony EUR. Tramvaj bude vyrobena ve finském závodě v Kajaani a do Německa bude dodána na jaře 2020.

Oba prototypy z Helsinek již ve službách DP v Schöneiche. (foto: Škoda Transportation)

Dopravní podnik v Schöneiche koupil už v říjnu 2018 dvě tramvaje ForCity Smart Artic. Nejednalo se ale o nové vozy, ale o ojetiny z Helsinek, konkrétně o první dva prototypy, které byly oproti dalším (už sériovým) vozům odlišné (například v oblasti konstrukce bočnic). Obě ex-helsinské tramvaje už slouží v Německu provozu s cestujícími. Třetí tramvaj by měla být identická se sériovými tramvajemi pro Helsinky a stát se vůbec posledním vozem svého typu, který bude vyroben.  

„Jsme rádi, že můžeme poskytnout německému zákazníkovi naši tramvaj Artic, kterou jsme vyvinuli v úzké spolupráci s helsinským dopravním podnikem. Tramvaj je 100% nízkopodlažní a poskytuje cestujícím komfortní a pohodlné cestování. Její technické řešení umožňuje tichou a spolehlivou jízdu a tramvaj je navíc energeticky efektivní,“ říká Zdeněk Majer, předseda představenstva Škoda Transtech a senior Viceprezident skupiny Škoda Transportation a doplňuje: „Naší skupině Škoda Transportation se v Německu na tramvajovém trhu daří. V loňském roce zvítězila v tendru na dodávku moderních tramvají pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr. Celkem osmdesát tramvají v základní dodávce tak bude v příštích letech v provozu na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. První tramvaje ForCity Classic navíc nedávno vyrazily do městské kolejové sítě v dalším německém městě Chemnitz.“

„Díky dobrým zkušenostem a vysoké spokojenosti s těmito vozidly chce náš dopravní podnik využít příležitost k zakoupení nového vozidla před ukončením výroby této série tramvají. Tímto nákupem zajistíme budoucnost našeho vozového parku. Díky většímu vozovému parku můžeme využívat synergie v oblasti údržby a servisu, nákupu náhradních dílů a školení. Nová, třetí tramvaj Artic bude dodána počátkem roku 2020,” říká Detlef Bröcker, generální ředitel dopravního podniku v Schöneiche (Schöneicher-Rüdersdorfer Strassenbahn GmbH).

Škoda Transtech vyvinula tramvaj ForCity Smart Artic Helsinki v úzké spolupráci s dopravním podnikem v Helsinkách (HKL). První tramvaje Artic jsou v Helsinkách v provozu již od roku 2013 a v současné době už jezdí 60 těchto vozů s cestujícími. Dopravní podnik v Helsinkách objednal celkem 72 vozidel tohoto typu.

Jednosměrná tříčlánková tramvaj ForCity Smart Artic Helsinki má rozchod 1.000 mm, je dlouhá 27,4 m a plně nízkopodlažní. Vozidlo nabízí také bezbariérový přístup pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Pohon všech kol a robustní konstrukce podvozku a náprav umožňují bezproblémový provoz v náročných klimatických podmínkách.

Společnost Škoda Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena roku 1985. V roce 2015 se stala členem skupiny Škoda Transportation a v roce 2018 došlo k úplnému převzetí společnosti skupinou Škoda Transportation. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagony (provozované jako PushPull soupravy), tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 700 lidí. 

TZ Škoda Transportation s úpravami redakce

Podobné články