Menu

Vychází číslo 5/2018 časopisu Československý Dopravák

Titulní strana čísla 5/2018. Obsah naleznete zde.
Titulní strana čísla 5/2018. Obsah naleznete zde.
Stáhnout PDF
Nezařazené
21. 01. 2019 16:33
Redakce
1 minuta čtení

Titulní strana čísla 5/2018. Obsah naleznete zde.

Informace a události, jež se odehrály do konce roku 2018, byly nashromážděny v aktuálním vydání časopisu Československý Dopravák 5/2018, které se dostává do prodeje od 21. 1. 2019. Tradičně je časopis dostání již v Praze, k předplatitelům a do dalších prodejen se dostane během následujících dnů.

Nejobsáhlejší článek tradičně patří kategorii „Historie“ a čtenáře zavede do Liberce (a Jablonce nad Nisou), kde došlo k ukončení provozu tramvají typu T2R. Příspěvek připomene jak provoz původních libereckých vozů T2, tak éru vozů T2R, jež byly do Liberce dodány v 90. letech jako ojeté z Ostravy. Článek je doplněn řadou zajímavých fotografií, například z vlečení vozu RT6N1 za využití stařičkých „té dvojek“.

V technické části stojí jistě za přečtení příspěvek o parciálních trolejbusech, který by mohl zejména těm, jež jsou s touto technologií nepříliš obeznámeni vysvětlit, jak to vlastně s „trolejbusy na baterky“ je. Bateriím se věnuje také příspěvek na téma pomocné napájecí stanice – technologie, jež je k vidění například ve Zlíně či v Plzni.

V aktualitách se obsáhle věnujeme nákupu „velkokapacitních“ tramvají Škoda 39T pro ostravský DP, trolejbusům Škoda 27 Tr v Českých Budějovicích s provedením karoserie New Trollina, anebo autobusům Scania Citywide 10,9LF. Celý obsah naleznete pod tímto odkazem.

Libor Hinčica

Podobné články