Menu

Nový ruský trolejbus od Trolzy odhalen

Nový trolejbus Trolza. (foto: Trolza)
Nový trolejbus Trolza. (foto: Trolza)
Stáhnout PDF
Nezařazené
01. 09. 2018 15:20
Redakce
1 minuta čtení

Ruská společnost Trolza patří mezi největší výrobce trolejbusů na světě a historicky vzato je co do počtu vyrobených kusů tím vůbec největším. Firma už dříve avizovala, že se zabývá vývojem nového modelu trolejbusu. Jeho první fotografie však odhalila až v závěru srpna 2018.

Nový trolejbus Trolza. (foto: Trolza)

Na vývoji nového modelu se mělo dle sdělení výrobce pracovat v průběhu let 2017–18. Vyrobená vozidla jsou již nasazeny do provozu ve městě Engels, kde Trolza sídlí. V ulicích se však až doposud objevovaly s maskovacími fóliemi a výhradně bez cestujících. Ke schválení typu by mělo dle očekávání dojít do konce roku 2018.

Původní provedení modelu Megapolis. (zdroj: Wikipedia.ru)

Práce na tvorbě nových typů (Trolza rozlišuje samostatně modely v provedení klasického trolejbusu a tzv. parciálního trolejbusu) začaly v létě 2017. Jako základ posloužil nízkopodlažní trolejbus Megapolis vyráběný od roku 2005, podobnost s výchozím modelem je ale na první pohled jen těžko patrná. Výrobce se odhodlal použít výrazně modernější křivky. Novinkou je také řídicí systém postavený na sběrnici CAN. Vozidla mají vyhřívané panoramatické čelní sklo a LED osvětlení. Novinkou je také moderní generace systému EBS (elektronický brzdový systém).

Libor Hinčica

Podobné články