Menu

Start výroby nového vozu MAN Lion’s City se odkládá

Novým vozem Lion’s City je možné svézt se například v Mnichově. Nejblíže českých hranic bychom našli předváděcí vozy v Pirně nedaleko Drážďan. (foto: Ing. Filip Novotný)
Novým vozem Lion’s City je možné svézt se například v Mnichově. Nejblíže českých hranic bychom našli předváděcí vozy v Pirně nedaleko Drážďan. (foto: Ing. Filip Novotný)
Stáhnout PDF
Nezařazené
11. 08. 2018 17:09
Redakce
1 minuta čtení

Společnost MAN Truck & Bus představila letos v březnu oficiálně nové provedení svého městského autobusu MAN Lion’s City. Dlouho očekávaná novinka byla odhalena v dieselovém provedení o délce 12 m a 18 m, přičemž první vozy již byly předány do provozu.

Novým vozem Lion's City je možné svézt se například v Mnichově. Nejblíže českých hranic bychom našli předváděcí vozy v Pirně nedaleko Drážďan. (foto: Ing. Filip Novotný)

Všechny provozy, v nichž se prozatím nová MAN Lion’s City objevil, jsou testovací a autobusy zde jsou nasazeny na základě dohody s jednotlivými provozovateli o dlouhodobém zkoušení vozů v reálném provozu. Sériová výroba nového provedení jednoho z nejúspěšnějších městských nízkopodlažních autobusů měla podle původních zpráv výrobce začít právě v těchto dnech, nakonec ale dochází k odkladu, a to poměrně významnému.

Místo v srpnu 2018 by měla být produkce zahájena až v květnu 2019, tedy o devět měsíců později. Důvod tohoto posunutu výrobce nekomentuje, nicméně lze předpokládat, že tato situace je vyvolána přeplněnou výrobou městských autobusů současné generace v závodech ve Starachowicích i v turecké Ankaře.

V závodě ve Starachowicích by se měly vyrábět také elektrobusy MAN Lion’s City. Pro jejich montáž však bude muset být rozšířena současná výroba, která přitom nedávno prošla velkou modernizací. Celkem se počítá s vynaložením zhruba 710 mil. Kč do nového zázemí továrny, a to s realizací do konce roku 2021. Elektrobusy by však měly začít opouštět výrobu už v roce 2019.

Podrobně se budeme modelu MAN Lion’s City věnovat v nadcházejícím čísle tištěného časopisu.

Libor Hinčica

Podobné články