Menu

Volvo získalo rekordní zakázku na hybridy

Hybridní autobus Nova Bus LFS HEV. (zdroj: Wikipedia.org)
Hybridní autobus Nova Bus LFS HEV. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
15. 06. 2018 13:50
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Volvo Buses se pochlubila dalším úspěchem na poli dodávek hybridních autobusů. Nebudou však dodávány přímo pod značkou švédského Volva, ale pod firmou Nova Bus. Ta má sídlo v Kanadě a původně vznikla (v roce 1993) jako součást skupin General Motors, v roce 2004 ale převzalo kontrolu nad společností Volvo.

Hybridní autobus Nova Bus LFS HEV. (zdroj: Wikipedia.org)

Výroba většiny autobusů Nova Bus probíhá v Kanadě, existuje však i pobočný závod v USA, který umožnil výrobci jednoduší vstup na trh Spojených států. Výrobce má v nabídce od roku 2009 modelovou řadu označovanou jako LFS, přičemž základem je 12m a 18m autobus v dieselovém provedení. Mimoto je ale sólo varianta nabízená také jako elektrobus, plynový autobus a hybrid. Hybridní pohon je poté možné poptávat i u článkového provedení.

Do nedávna největší jednorázová objednávka na hybridní autobusy v Severní Americe pro Nova Bus pocházela od provincie Québec  (kde firma sídlí), která si v roce 2003 objednala celkem 475 autobusů. Nyní však byl tento 15 let starý kontrakt překonán ještě větší zakázkou od téhož zadavatele. Konkrétně má být pořízeno 497 hybridních vozů. Objednavatel autobusů navíc může využít opci na nákup dalších až 1.028 hybridních autobusů. Dodávky vozidel by měly proběhnout v letech 2020–2025. Všechny autobusy by měly být ve 12m provedení (typ LFS HEV).

Libor Hinčica

Podobné články