Menu

V Břeclavi vyjíždějí do ulic autobusy Scania

Jeden z prvních 8 dvanáctimetrových autobusů Scania Citywide s pohonem na CNG pro BORS Břeclav. (foto: BORS Břeclav)
Jeden z prvních 8 dvanáctimetrových autobusů Scania Citywide s pohonem na CNG pro BORS Břeclav. (foto: BORS Břeclav)
Stáhnout PDF
Nezařazené
19. 04. 2018 16:05
Redakce
2 minuty čtení

Společnost BORS Břeclav a.s. zahájila modernizaci vozového parku pro městskou hromadnou dopravu v Břeclavi, a to nákupem 8 nových vozidel. V měsíci srpnu bude nasazeno do provozu dalších 6 vozidel. Dopravní obslužnost města Břeclavi tak bude zajišťovat 14 nových autobusů, které přispějí ke zvýšení kvality, bezpečnosti a komfortu městské hromadné dopravy. Novinkou je, že všechna vozidla budou mít pohon na zemní plyn.  

Jeden z prvních 8 dvanáctimetrových autobusů Scania Citywide s pohonem na CNG pro BORS Břeclav. (foto: BORS Břeclav)

Nově pořízená vozidla jsou plně nízkopodlažní, klimatizovaná a bezbariérová, vybavena vnitřním elektronickým a akustickým systémem pro informování cestujících včetně nevidomých a slabozrakých osob. Vzhledem k tomu, že se jedná o nízkopodlažní autobusy, zvýší se tak dostupnost dopravy především pro seniory, rodiče s dětskými kočárky a malými dětmi, cestující se zdravotním a pohybovým postižením.

 „Jedná se o městský typ SCANIA CITYWIDE LF s celkovou délkou 12 metrů. Na střeše vozidla jsou instalovány 4 plynové láhve s celkovým objemem 1.280 litrů na stlačený zemní plyn. Tato kapacita zajišťuje celkový dojezd autobusu cca 400 km. Cestující jistě ocení USB nabíječky na mobilní zařízení, které jsou v autobuse umístěny na celkem 5 místech, a také WiFIrouter pro možnost připojení na internet“, uvedl Ing. Petr Kužma, ředitel divize osobní dopravy firmy BORS Břeclav.

Slavnostní uvedení autobusů do provozu. (foto: BORS Břeclav)

Všechna vozidla budou nízkoemisní, s alternativním pohonem na zemní plyn. Díky snížení emisí produkovaných autobusy ve městě se tak zlepší kvalita ovzduší. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vozidla ekologická, dostal každý autobus jméno podle květiny. Cestující tak může jet například Sněženkou, Slunečnicí nebo Pampeliškou. Věřím tomu, že barevné květiny na autobusech rozjasní město a přidají radost cestujícím i všem ostatním,“ vysvětlila Ing. Kristýna Hytychová, marketingová manažerka firmy BORS Břeclav.

Kompletní obnova vozidel městské hromadné dopravy je nákladným projektem. Proto společnost BORS Břeclav využila možnosti získat dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu a projekt nákupu nových vozidel je spolufinancován Evropskou unií. Celý finanční efekt, dle pravidel dotace, sníží budoucí náklady města Břeclav na financování dopravní obslužnosti. Kompletní plynofikací městské hromadné dopravy tak dochází k naplnění jednoho z cílů Strategického plánu rozvoje města Břeclav.

Autobusy Scania Citywide pro MHD Břeclav. (foto: BORS Břeclav)

V souvislosti s nákupem nových vozidel byla vybudována nová plnicí stanice stlačeného zemního plynu (CNG) v areálu Čerpací stanice BORS Břeclav. „O výstavbě plnicí stanice uvažovalo vedení společnosti už několik let. Práce na projektové dokumentaci se však zintenzivnily v březnu 2016 v souvislosti s možností pořízení nízkoemisních vozidel pro městskou hromadnou dopravu Břeclav. Na konci roku 2016 získala společnost BORS Břeclav stavební povolení. Stavební práce byly dokončeny v březnu letošního roku,“ uvedla koordinátorka projektu Ing. Kateřina Hrabětová.

Společnost BORS Břeclav výstavbou plnicí stanice rozšířila sortiment distribuovaných pohonných hmot na veřejné čerpací stanici v Břeclavi o stlačený zemní plyn (CNG). Možnost plnění je určena pro širokou veřejnost, umožňuje plnění užitkových vozidel, nákladních vozidel a dodávek.

BORS Břeclav a.s. uplatňuje ve své podnikatelské činnosti principy společenské odpovědnosti a zahrnuje je do své podnikatelské strategie. Zaměřuje se na globální aspekty a zamýšlí se nad dopady svého chování pro své okolí. Dlouhodobým cílem společnosti je další rozšíření vozového parku s alternativním pohonem. Pořízením autobusů na plyn se tak výrazně podílí na snížení negativního dopadu provozu autobusů na životní prostředí. Vzhledem k tomu, že se jedná o vozidla nízkopodlažní, je pro cestující zajištěna snadnější dostupnost veřejné dopravy a zvýšen komfort při cestování.

TZ BORS Břeclav

Podobné články