Menu

„Ostravský“ trolejbus Bogdan na prodej

Stáhnout PDF
Nezařazené
06. 11. 2018 19:37
Redakce
1 minuta čtení

V roce 2010 byl v kooperaci ukrajinské firmy Bogdan a pražské společnosti Cegelec vyroben trolejbus Bogdan T701.15, který byl zkompletován v areálu trolejbusové vozovny v Ostravě. Trolejbus byl následně rok v Ostravě zkoušen a získal homologaci pro EU.

Později byly trolejbusy Bogdan dodány v rámci EU do polského Lublinu, kde podle zkušeností dopravce snesou srovnání s produkty vyráběnými v Evropské unii. Výroba těchto vozů byla formálně vedena pod značkou URSUS, přičemž trolejbusy jsou rovněž vybaveny elektrovýzbrojí od Cegelecu. Jejich montáž přitom probíhala částečně také v Ostravě.

„Český“ prototyp vozu Bogdan T701.15 jezdil na linkách ostravské MHD rok, a to od května 2010 do května 2011. Poté byl vůz ev. č. 9996 vyřazen a poputoval do Litvy, kde se měl konat předváděcí provoz a trolejbus měl být nabídnut k odprodeji. Do provozu však trolejbus zařazen nebyl a delší dobu se spekulovalo o jeho osudu. Nakonec se trolejbus objevil na webovém autobazaru, kde je možné si jej za 80.000 € (cca 2 mil. Kč) koupit. Podle fotografií jsou na voze stále ještě zachovány některé původní ostravské polepy (například evidenční čísla).

Libor Hinčica

 

 

Podobné články