Menu

První autobusy Mercedes-Benz Citaro dodány do Berlína

První dva vozy Mercedes-Benz Citaro z obřího kontraktu pro Berlín. (foto: EvoBus)
První dva vozy Mercedes-Benz Citaro z obřího kontraktu pro Berlín. (foto: EvoBus)
Stáhnout PDF
Nezařazené
30. 11. 2018 17:24
Redakce
1 minuta čtení

EvoBus začal s dodávkami nových dieselových autobusů do Berlína. Hlavní město Spolkové republiky Německo letos uzavřelo výběrové řízení na dodávku až 950 vozů. První z nich již byly do Berlína dodány. Prozatím se však jedná jen o dva kusy.

První dva vozy Mercedes-Benz Citaro z obřího kontraktu pro Berlín. (foto: EvoBus)

Berlínský tendr je svou velikostí bezpochyby obrovský a vítězství v něm znamená pro EvoBus velký úspěch, výrobce ale musí na druhou stranu současně doufat, že se Berlínu nepodaří naplnit jeho ambice v oblasti zavádění elektrobusů (z nichž většina má být podle plánů města řešena jako parciální trolejbusy). Celý kontrakt na dieselové autobusy je totiž pojat jako rámcový a Berlín bude pořizovat vždy jen tolik dieselových vozidel, kolik bude nezbytně nutné pořídit, jinými slovy pouze tolik, kolik se nepodaří v budoucnu nakoupit parciálních trolejbusů.

Prozatím byly předány do Berlína dva vozy, jež byly slavnostně předány dne 20. 11. 2018. Jeden vůz je vyhotoven v článkovém provedení, druhý v sólo variantě. Do konce roku by mělo být v Berlíně celkem 20 nových vozů. Pokud by Berlín přece jen využil všechny opce, mohl by EvoBus dodat do Berlína až 600 kloubových a 350 sólo vozů. Mimoto se podařilo uspět v Berlíně i s klasickými elektrobusy, kterých si město na řekách Havola a Spréva objednalo prozatím 15. Tyto vozy mají být dodány v prvním čtvrletí roku 2019.

Libor Hinčica

Podobné články