Menu

Solaris představil hybrid „lite“ a upravený design

Nový Solaris Urbino 12 LE lite hybrid s novým designem. (foto: Solaris Bus & Coach)
Nový Solaris Urbino 12 LE lite hybrid s novým designem. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
24. 10. 2018 16:54
Redakce
1 minuta čtení

Na veletrhu TRANSEXPO v polských Kielcích představila společnost Solaris Bus & Coach celkem tři autobusy. Dva z nich jsou standardní produkty – elektrobus a hybrid o délce 12 m -, třetí je pak avizovanou novinkou v podobě modelu Urbino 12 LE lite hybrid.

Nový Solaris Urbino 12 LE lite hybrid s novým designem. (foto: Solaris Bus & Coach)

Částečně nízkopodlažní model nazvaný jako „lite“ je 11.840 mm dlouhý vůz o nezvyklé šířce 2.543 mm a výšce 3.200 mm, který disponuje hnací nápravou španělského výrobce DANA, od kterého nápravy pořizuje například SOR Libchavy. Autobus je posazen na mešních kolech a má max. nosnost jen 15,5 tuny. Motor má výkon 157 kW. Ačkoli oficiálně se hovoří o hybridu, jde ve skutečnosti o tzv. mild hybrid, což je řešení, ke kterému se postupně přiklání většina velkých výrobců autobusů. Urbino LE lite hybrid pojme max. 90 osob, z toho 41 sedících.

Pohled do interiéru vozu. (foto: Solaris Bus & Coach)

Solaris zároveň na svých autobusech představil designové úpravy. Změnil se především tvar čela, který se vrátil k poněkud zakulacenějším křivkám. Důvodem by mělo být zlepšení výhledu pro řidiče, ale také zabezpečení lepších aerodynamických vlastností vozidla a zjednodušení výroby. Upraveny byly také světlomety a charakteristická šikmá linka čelního okna.

Libor Hinčica

Podobné články