Menu

SOR je blízko dodávce elektrobusů do polských Polkowic

Elektrobus SOR EBN 11 na veletrhu v polských Kielcích. Právě tento typ vozidla by se měl objevit v Polkowicích, pakliže dojde k podpisu smlouvy. (zdroj: Wikipedia.org)
Elektrobus SOR EBN 11 na veletrhu v polských Kielcích. Právě tento typ vozidla by se měl objevit v Polkowicích, pakliže dojde k podpisu smlouvy. (zdroj: Wikipedia.org)
Stáhnout PDF
Nezařazené
01. 08. 2017 08:46
Redakce
1 minuta čtení

Společnost SOR Libchavy je blízko vítězství v tendru na dodávku dvou elektrobusů do polského města Polkowice. V případě, že by jí zakázka byla udělena, šlo by pro ni o první úspěch s elektrobusy na polském trhu, kde se v posledních letech dostala mezi nejvýznamnější dodavatele městských vozů.

Elektrobus SOR EBN 11 na veletrhu v polských Kielcích. Právě tento typ vozidla by se měl objevit v Polkowicích, pakliže dojde k podpisu smlouvy. (zdroj: Wikipedia.org)

Polkowice leží na jihozápadě Polska a žije v nich okolo 22.000 obyvatel. Provoz městské dopravy zde zajišťuje městský podnik PGMiKM (Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej i Komunikacji Miejskiej w Polkowicach), přičemž cestování na místních 6 linkách je od prosince 2014 bezplatné (ztrátu plně hradí město). Doposud jsou na linky nasazovány výhradně dieselové autobusy, město však již v nedávné minulosti požádalo o dotaci na nákup 6 dvanáctimetrových elektrobusů. Na tyto vozidla dokonce vypsalo výběrové řízení, jehož se účastnily tři společnosti, nicméně k vyhlášení výsledků nedošlo. Polkowicím totiž dotace nebyla přiklepnuta a město samotné si takovou investici dovolit nemohlo.  

Znovu byl proto vypsán nový tendr, který ale počítal již jen se dvěma vozidly, avšak jen formou pronájmu na jeden rok s možností prodloužení o dalších 12 měsíců (vozidla přitom musí být nová). Jedním z požadavků smlouvy je dodání vozidel do pouhých 20 týdnů od podpisu smlouvy. Po skončení leasingu je možné vozidla za zůstatkovou hodnotu odkoupit, případně by se vrátila zpět výrobci.

Česká společnost SOR Libchavy je vítězství v tomto výběrovém řízení velice blízko, neboť se do něj přihlásila jako jediný uchazeč, a to s částkou cca 21 mil. Kč za obě vozidla (3,399 mil. zlotých). To je méně, než dopravce původně předpokládal (počítalo se s částkou až 4,1 mil. zlotých, tedy okolo 25,4 mil. Kč). SOR se navíc nabídl, že vozidla bude schopen dodat již do 18 týdnů. Garanci na baterie poskytuje výrobce v délce 4 let. Pokud Polkowice s českým výrobcem skutečně smlouvu podepíšou, měly by být do města dodány dva vozy typu SOR EBN 11.

Libor Hinčica

Podobné články