Menu

Solaris dodá první elektrobusy do Bruselu

Solaris Urbino 8,9 LE na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Solaris Urbino 8,9 LE na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
01. 08. 2017 19:19
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Solaris Bus & Coach oznámila, že uspěla v tendru na dodávku nových elektrobusů pro metropoli EU – Brusel. Celkem by měla dopravci STIB dodat sedm elektrobusů Solaris Urbino 8,9 LE. Ty by měly vyjet do ulic města počátkem roku 2018.

Solaris Urbino 8,9 LE na ilustračním snímku výrobce. (foto: Solaris Bus & Coach)

Elektrobusy budou vybaveny motorem o výkonu 160 kW a elektrickou výzbrojí od polské společnosti Medcom. Nabíjení bude zajišťováno v garážích provozovatele, baterie budou mít kapacitu elektrické energie 160 kWh.

Brusel pořizuje elektrobusy speciálně pro potřeby nově zřízení linky nazvané jako Citybus, která by měla být vedena po centru belgické metropole. Pro dopravce STIB se bude jednat o první elektrobusy v jeho flotile. Sloužit mají k ověřování provozních vlastností a dopadů na životní prostředí. Kromě sedmi vozů může případně Solaris dodat i další vozidla téhož provedení v rámci opce.

Pro polského výrobce se jedná bezpochyby o prestižní zakázku. V Belgii je to pro něj již druhý letošní úspěch. Počátkem roku podepsala firma i obří kontrakt na 208 hybridních vozů pro dopravce SRWT TEC v Namuru. Elektrobusy pro Brusel se budou vyznačovat lesklým lakem v barvě kovu, koženkovými sedadly a podlahou s dekorem dřeva. Chybět nebude klimatizace, kamerový systém, ani zesílená kabina bránící případným agresorům v napadení řidiče. Zajímavostí je, že vozy budou vybaveny elektrickou plošinou pro vozíčkáře. Ačkoli budou elektrobusy od Solarisu první vlaštovkou v rámci nákupu elektrobusů pro Brusel, počítá město ve své strategii s tím, že by v roce 2030 chtělo mít celou autobusovou flotilu na elektrický pohon.

Libor Hinčica za využití TZ Solaris Bus & Coach

Podobné články