Menu

Solaris dodá 10 elektrobusů do Varšavy

První elektrobus Solartis Urbino 12 electric je ve Varšavě nasazován na lince č. 222. (foto: Solaris Bus & Coach)
První elektrobus Solartis Urbino 12 electric je ve Varšavě nasazován na lince č. 222. (foto: Solaris Bus & Coach)
Stáhnout PDF
Nezařazené
05. 07. 2017 08:50
Redakce
1 minuta čtení

Společnost Solaris Bus & Coach uspěla v tendru na dodávku 10 elektrobusů pro provozovatele městské autobusové dopravy ve Varšavě – společnost MZA (Miejskie Zakłady Autobusowe). Všechny autobusy budou odpovídat provedení nového Urbina 12 electric, které je držitelem titulu Bus of the Year 2017.

První elektrobus Solartis Urbino 12 electric je ve Varšavě nasazován na lince č. 222. (foto: Solaris Bus & Coach)

Elektrobusy by měly být předány na počátku roku 2018. V rámci hodnotících kritérií výběrového řízení nehrála roli pouze cena, ale také kvalita použitých komponent, použití inovačních řešení, počet pasažérů, které zvládne elektrobus převézt, a kapacita trakčních baterií.

„Jsem velmi potěšena, že můžeme pokračovat v naší dlouhodobé a plodné spolupráci s dopravcem MZA ve formě dodání dalších elektrobusů. Volba našich autobusů je důkazem, že Varšava nejen dlouhodobě investuje do pořízení moderních, pohodlných a k životnímu prostředí šetrných nízkopodlažních autobusů, ale že to současně dělá výjimečně efektivním způsobem sledujícím trendy ve veřejné dopravě v Evropě,“ uvádí Solange Olszewska, šéfka Solaris Bus & Coach.

Dopravce MZA objednal první elektrobus v prosinci 2014 a jeho dodavatelem byl rovněž Solaris. Tento vůz (taktéž 12m, avšak odpovídající provedení starší III. generace karoserie) je v současné době nasazován na linku číslo 222.

Připomeňme, že v minulosti Varšava již „elektrobusy“ provozovala, a sice ve formě trolejbusů. Ty jezdily v ulicích města v letech 1946–73 a poté v letech 1983–95. V době největší slávy měla trolejbusová síť ve Varšavě celkem 10 linek.  

Podobné články