Menu

Praha prodá další tramvaje do bulharské Sofie

Ex-pražské vozy T6A5 v bulharské Sofii. (foto: Andrej Zografski, SPASI SOFIA)
Ex-pražské vozy T6A5 v bulharské Sofii. (foto: Andrej Zografski, SPASI SOFIA)
Stáhnout PDF
Nezařazené
03. 03. 2017 16:30
Redakce
1 minuta čtení

Představenstvo Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) schválilo prodej dalších deseti tramvají typu T6A5 do bulharské Sofie. K prodeji dojde v průběhu roku 2017 a stane se tak za stejných podmínek jako v loňském roce, kdy bylo do Sofie prodáno dvacet odstavených tramvajových vozů.

Ex-pražské vozy T6A5 v bulharské Sofii. (foto: Andrej Zografski, SPASI SOFIA)

DPP navazuje na loňský prodej dvaceti odstavených vozů T6A5, jenž proběhl na základě jednání primátorek hlavních měst (Prahy a Sofie). Prodej uvedených dvaceti tramvají byl uskutečněn v průběhu roku 2016 přímo s DP Sofie ve čtyřech etapách. Jednalo se o jediný obchod svého druhu v rámci EU, a proto proběhl bez zprostředkovatele. Historicky první prodej tramvají v tomto formátu a v takto velkém počtu proběhl hladce.

Vzhledem k výborným zkušenostem při provozování tramvají typu T6A5 v Sofii požádala primátorka Sofie Jordanka Fandaková primátorku hl. m. Prahy Adrianu Krnáčovou a předsedu představenstva DPP Martina Gillara o dalších deset tramvají typu T6A5.

„Spolupráce je přínosná pro obě strany, a proto jsem ráda, že v ní budeme pokračovat. Dopravní podnik pro tyto tramvaje už nemá využití, ale v Sofii mohou ještě velmi dobře posloužit. Zároveň to také hodně vypovídá o kvalitě vozového parku, který máme na velmi vysoké úrovni,“ řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

„Z pohledu hlavního města je důležité hospodárné nakládání s majetkem, v tomto případě jeho zhodnocení formou prodeje. Zároveň tyto úspěšné obchodní případy přispívají ke zlepšení vztahů mezi městy a zlepšování obrazu Prahy v zahraničí,“ uvedl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas (ČSSD).

V roce 2017 (přesněji v době od června do prosince) se DPP chystá odstavit z provozu celkem 38 ks tramvajových vozů typu T6A5 (rok výroby 1995 až 1997).

Vzhledem ke stáří těchto odstavovaných tramvajových vozů, pravidelné údržbě a kvalitě provedení, mohou tyto tramvaje ještě dlouhou dobu plnit svou funkci v dopravním podniku Sofie a současně reprezentovat české výrobky v Sofii.

Mj. v roce 2015 bylo prostřednictvím obálkové metody nabízeno 6 ks tramvají T6A5. Všech 6 ks bylo prodáno kupujícímu, který nabídl nejvyšší cenu.

TZ DPP

Podobné články